Onderzoek aanslag op Scholte heropend

Justitie in Amsterdam heeft eind vorig jaar het onderzoek naar de aanslag op kunstenaar Rob Scholte heropend. Een woordvoerder van het openbaar ministerie bevestigde vanmorgen inmiddels ,,een eind op streek'' te zijn.

Het onderzoek naar de bomaanslag in 1994 is hervat na een tip van het Amsterdamse detectivebureau Van Oostveen. Dit bureau werd door Scholte ingeschakeld, zo bevestigt een medewerkster: ,,Wij hebben onderzoek gedaan van 15 mei tot 15 september vorig jaar. Wat we gevonden hebben, hebben we bij justitie gelegd.'' Van Oostveen wil geen mededelingen doen over de resultaten van het recherchewerk. Ook justitie geeft lopende het onderzoek geen toelichting. Woordvoerder Steenbrink ontkent met klem dat naar aanleiding van het nieuwe onderzoek al een aanhouding is verricht, zoals elders wordt bericht.

Volgens dagblad De Telegraaf, dat citeert uit een politiedossier, heeft justitie inmiddels aanwijzingen dat Scholte in 1994 niet het doelwit van de aanslag was. Deze zou zijn gericht op de Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein. Hij reed destijds in eenzelfde soort auto en woonde in niet ver van Scholte in het centrum van Amsterdam. Volgens een in de dossiers geciteerde informant is de aanslag in opdracht gepleegd door ,,een sportschooljongen'', uit Noord-Holland, inmiddels portier van een Amsterdamse discotheek, die ,,levensgevaarlijk'' zou zijn. De auto van Scholte zou zijn aangewezen door een andere verdachte, die de zoon is van een Amsterdamse politiecommissaris.

Hammerstein werd begin 1994 gearresteerd op de verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en het opmaken van valse notariële akten. Hiervan is hij inmiddels vrijgesproken. Centrale rol in de zaak speelde een van criminele handel verdachte rijsthandelaar, die 17,5 miljoen gulden van een rekening bij de Femisbank liet overboeken naar Zwitserland. Justitie legde beslag op het geld. De rijsthandelaar verzocht Hammerstein een notariële verklaring op te stellen waarin werd vastgelegd dat de rijsthandelaar het geld verdiende met legaal werk. De aanslag zou gepleegd zijn door de eigenaar van het vermeende drugsgeld, uit vrees dat Hammerstein namen zou noemen. Hammerstein heeft altijd ontkend dat hij wist dat het om drugsgeld ging.

Desgevraagd vertelt de advocaat dat justitie hem eind vorig jaar op de hoogte stelde van een ,,nieuwe tip''. ,,We hebben mijn hele dossier toen weer doorgevlooid om serieuze kandidaten voor een aanslag tegen mij te vinden. Maar daar is niets uitgekomen'', aldus Hammerstein. Dat de zaak nu toch heropend blijkt, noemt Hammerstein ,,een volslagen verrassing''.

Scholte wil niet reageren.