Obstructie in zaak kabelbaan

Kapitein Joseph Schweitzer, boordnavigator van de marine-straaljager die in februari vorig jaar bij het Italiaanse stadje Cavalese in botsing kwam het een lift van een kabelbaan, waardoor 20 inzittenden de dood vonden, heeft gisteren voor de krijgsraad in Camp Lejeune, North-Carolina, schuld bekend aan samenzwering tot obstructie van de rechtsgang. Schweitzer blijkt een videotape van de rampvlucht en van een eerdere trainingsvlucht eerst verborgen en daarna vernietigd te hebben. Aan de hand van de tape hadden onderzoekers mogelijk kunnen vaststellen in hoeverre de piloot van de EA-6B Prowler onverantwoorde risico's had genomen. Schweitzer, die 10 jaar gevangenisstraf kan krijgen, zegt de tapes te hebben vernietigd omdat hij vreesde dat beelden waar hij zelf lachend opstaat, misbruikt konden worden. Schweitzer en de rest van de bemanning werden op 4 maart maart vrijgesproken van dood door schuld en plichtsverzuim. Tijdens die zaak getuigde hij dat hij de camera wegens technische problemen niet had aangestaan tijdens de rampvlucht. (Reuters)