Landal lost schulden af met beursgang

Bungalowparken-exploitant Landal Greenparks wil nog deze zomer een notering aan de Amsterdamse beurs. Dat zei directeur L. van der Meer van Landal gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 1998.

Het geld dat Landal met de beursgang denkt op te halen wil het gebruiken om langlopende leningen ter grootte van 315 miljoen gulden deels af te lossen. Die leningen ging het bedrijf, eigendom van de investeringsmaatschappijen Charterhouse en Indofin, in 1996 aan om de overname van de voormalige Aegonvakantieparken te financieren.

De rentelasten van de overname drukken zwaar op de winst van Landal. het bedrijf behaalde vorig jaar op een omzet van 135 miljoen gulden een bedrijfsresultaat van 38 miljoen gulden. Vooral door de betaalde rente van 24 miljoen gulden op de langlopende leningen bleef er uiteindelijk een nettowinst over van 8,9 miljoen gulden.

,,Zonder beursgang kunnen we het nog prima tien jaar volhouden'', aldus directeur Van der Meer, ,,maar door de leningen voor een groot deel af te lossen, dalen de rentelasten en krijgen we meer speelruimte om te groeien''.

Om de rentelasten verder te verminderen is Landal bezig vakantiehuisjes in zijn bungalowparken te verkopen aan particulieren. Deze verhuren de huisjes op hun beurt weer voor twintig jaar aan Landal. Tot nu toe zijn zo al honderd huisjes verkocht en teruggehuurd.

Landal stelt zich tot doel elk jaar ten minste honderd vakantiehuisjes op deze manier te verkopen. Van der Meer is niet bang dat van Landal op deze manier weinig anders overblijft dan een marketingskelet. ,,De rest, zoals de winkels en de restaurants, houden we in eigen beheer.''

Landal zou bij de beursgang het eerste vrijetijdsfonds op de Amsterdamse beurs zijn. Landal Greenparks is met veertien bungalowparken in Nederland en Duitsland na Center Parcs en Gran Dorado de op twee na grootste keten van vakantieparkenin Nederland en de marktleider in Duitsland.

Mogelijke acquisitie-kandidaten na de beursgang zijn volgens Van der Meer vooral kleinere particuliere bungalowparken Nederland en omringende landen. ,,We krijgen nu al elke week telefoontjes van kleine exploitanten die zich dolgraag door ons willen laten overnemen.''