Internationale beurzen

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York is de Dow-Jonesindex gisteren voor het eerst in de geschiedenis gesloten boven de 10.000 punten. Het koersgemiddelde boekte een stijging met 184,54 punten tot 10.006,78. In het laatste uur van de handel werd een hoogste niveau bereikt van 10.040,36.

De Dow kwam eerder deze maand al enkele keren boven de 10.000, voor het eerst op 16 maart. Maar een slot boven die grens was nog uitgebleven.

De belangrijkste impuls was gisteren het nieuws dat BP Amoco in gesprek is over een overneming van Atlantic Richfield. De koers van Atlantic Richfield ging fors omhoog en trok die van andere oliefondsen mee.

LONDEN

De goede stemming op Wall Street kon de Londense beurs vanochtend niet stimuleren. Als negatieve factor gold het na sluiting van Wall Street vrijgegeven bericht over een ongunstig eerste kwartaal bij Coca-Cola, een van de belangrijke fondsen in de VS. De Britse FT100-index stond rond het middaguur 4,1 punten hoger (0,07 procent) op 6257,0.

FRANKFURT

Zorgen over de crisis in Kosovo neutraliseerden in Frankfurt de goede stemming die veroorzaakt was door het record op Wall Street. De toonaangevende DAX-index noteerde rond het middaguur 39,88 punten lager (0,82 procent) op 4832,04.

PARIJS

Aandelen in Parijs bleken tussen de middag nauwelijks van hun plaats gekomen. De CAC40-index koerste met een winstje van 2,31 punten (0,06 procent) op 4155,96.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft het vandaag moeten doen met een daling. De Nikkei-index zakte met 149,72 punten (0,9 procent) tot 15.859,12. Aan het begin van de handel stond de beursindex nog wel op winst, bemoedigd als de beleggers zich toonden doordat op Wall Street de Dow-Jonesindex voor het eerst in de geschiedenis boven de 10.000 punten was gesloten. Later kwam de klad in de handel, toen bleek dat de werkloosheid in februari was opgelopen tot het record van 4,6 procent van de beroepsbevolking.