Huis voor films uit Nederland

Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam gaat vanavond Het Ketelhuis open, een bioscoop die geheel gewijd is aan de Nederlandse film. Het Ketelhuis, een initiatief van Marc van Warmerdam en Ton Schippers, zal oude en nieuwe speelfilms, documentaires, korte films en voor de televisie gemaakte films vertonen. Gisteravond is de bioscoop met een feest ingewijd. In de eerste week is een aantal vertoningen van korte films uit het archief van het Filmmuseum gratis toegankelijk.In de openingsweek draaien verder onder meer de nieuwe film van Jos Stelling, No Trains No Planes, Celluloid Blues van Jurrien Rood en Emergo! van Nathalie Beekman. Het Ketelhuis, dat een zaal met 140 stoelen heeft, biedt de eerste week ook voorpremières van drie films, waaronder de Nederlands-Turkse coproductie Journey to the Sun.