Hoger bod Olivetti op Telecom Italia

Olivetti heeft zijn bod op de vijf keer grotere concurrent Telecom Italia met vijftien procent verhoogd, naar 11,5 euro per aandeel. Daarmee komt het bod, de grootste overnamepoging ooit in Europa, uit op 133 miljard gulden.

Met deze verhoging, waarop de Milanese beurs al rekende, probeert Olivetti de verdedigingsstrategie van Telecom Italia te dwarsbomen.

Telecom heeft zelf zaterdag een openbaar bod ter waarde van ongeveer vijftig miljard gulden uitgebracht op de uitstaande aandelen van zijn dochter voor draadloze telefonie Tim. Door te fuseren met Tim wil Telecom Italia zichzelf te groot en onbereikbaar maken voor Olivetti.

In de ogen van Olivetti-president Roberto Colaninno is dit een puur defensieve manoeuvre, zonder industriële waarde en bovendien een gevaar voor het bedrijf zelf.

Telecom Italia ,,is bereid de schuldenlast van de groep te verdrievoudigen, alleen maar om een bedrijf als Tim over te nemen, waarvan het al zestig procent bezit,'' zei hij.

Hij wees erop dat het economische succes van Tim deels is te verklaren uit het feit dat het betrekkelijk zelfstandig heeft kunnen opereren. Binnen het eind 1997 geprivatiseerde Telecom Italia heerst op veel plaatsen nog de bureaucratische en gefragmenteerde cultuur van een staatsbedrijf.

,,Bij geen enkele onderhandeling begin je door meteen je definitieve bod te geven, maar ik kan zeggen dat dit ons definitieve bod is,'' zei Colaninno gisteravond.

Hij suggereerde dat het een laatste kans was voor de aandeelhouders Telecom om hun aandelen te gelde te maken, omdat de koers anders zou kelderen onder de schuldenlast.

Olivetti houdt zich het recht voor om het bod in te trekken als de aandeelhoudersvergadering later deze maad de verdedigingsplannen van Telecom Italia goedkeurt. Colaninno zei dat de fusieplannen een poging zijn om te voorkomen dat de markt zich uitspreekt over het bod van Olivetti.

Franco Bernabè, de hoogste man van Telecom Italia, deed het bod van Olivetti opnieuw af als een papieren bod dat Olivetti niet waar kan maken.

Maar Olivetti heeft vrijdag banktoezeggingen gekregen voor leningen ter waarde van 61 miljard gulden om zijn overnamebod te kunnen bekostigen.

Met de verhoging is de samenstelling van het bod niet veranderd: ongeveer zestig procent in contanten, de rest in obligaties en aandelen Tecnost, een dochteronderneming van Olivetti die onder andere machines voor de verwerking van de lottobiljetten maakt.

Het bod van 11,5 euro per aandeel Telecom Italia betekent een premie van 18 procent vergeleken met de slotkoers van gisteren op de beurs in Milaan. Ondanks deze verhoging zijn niet alle aandeelhouders gelukkig met het percentage contanten dat Olivetti aanbiedt. Bovendien is Telecom Italia volgens sommige beursanalisten meer waard.

Bernabè had eerst een aandelenruil tussen Telecom Italia en Tim voorgesteld, maar hiertegen was verzet gerezen van aandeelhouders Tim omdat zij geen contanten zouden krijgen.

Bernabè heeft steeds geroepen dat Olivetti zich onverantwoord diep in de schulden steekt voor het bod, maar moet nu zelf op korte termijn tegen de vijftig miljard gulden vinden voor zijn bod op Tim.