Gouden Zoen voor Gijsbrecht

Het jeugdboek Gijsbrecht van Edward van de Vendel is bekroond met de Gouden Zoen 1999. Het boek is een navertelling van Vondels toneel Gijsbreght van Aemstel uit 1637.

De Gouden Zoen, de prijs voor het beste boek voor de jeugd vanaf 12 jaar, wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Dit gebeurt op voordracht van een jury die bestaat uit volwassenen met als voorzitter Harry Bekkering.

De prijs, die op 24 augustus wordt uitgereikt, bestaat uit een erepenning, een oorkonde en een geldbedrag van drieduizend gulden.

Zilveren Zoenen werden toegekend aan het kunstboek voor jongeren Stil leven van Ted van Lieshout en aan de jeugdroman De geur van Melisse van de Zweed Per Nilsson. Eervolle vermeldingen gingen naar Bezoekjaren van Joke van Leeuwen en Noodweer van Suzanne Fisher Staples.