Generaal Oviedo krijgt asiel in Argentinië

Generaal Lino Oviedo van Paraguay is gisteren politiek asiel verleend in Argentinië.

Oviedo, de macht achter de troon van de zondagnacht afgetreden president Raul Cubas van Paraguay, wordt ervan beticht vorige week opdracht te hebben gegeven voor de moord op zijn aartsrivaal, vice-president Argaña. Daarop volgden vrijdag bloedige rellen in de hoofdstad Asunción. Cubas trad af voordat het Congres hem af kon zetten.

De populaire generaal Oviedo werd eind 1997 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een poging tot staatsgreep in 1996, waarna zijn beschermeling Cubas in zijn naam president werd. Die haalde zijn mentor vervolgens uit de gevangenis, al verbood het Hooggerechtshof dat. De acht tumultueuze maanden van het bewind Cubas-Oviedo stonden in het teken van aanhoudende factiestrijd binnen de al 52 jaar regerende Colorado-partij.

Oviedo ontvluchtte zondag Paraguay in een toestel van een bevriend grootgrondbezitter. Gisteren werd hij aangehouden op het vliegveld San Fernando bij Buenos Aires; zijn piloot kon geen vluchtplan overleggen. De Argentijnse oppositie en de Peronist Eduardo Duhalde, die hoopt president Menem op te volgen, pleitten voor uitlevering aan Paraguay. ,,Een signaal dat Argentinië geen plaats heeft voor coupplegers'', aldus Duhalde. Oviedo's vriend Cubas zocht zijn toevlucht in de Braziliaanse ambassade. Hij krijgt asiel in Brazilië. (AFP, Reuters)