Etienne U. vrijgesproken van hasjhandel

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren in hoger beroep `drugsbaron' Etienne U. vrijgesproken van het grootste deel van de aanklacht die tegen hem was uitgebracht. Hij werd onder meer van verdacht grootschalige handel in hasj.

Volgens het hof is niet overtuigend en wettig bewezen dat U. deel uitmaakte van een criminele organisatie die zich bezig hield met grootschalige hasjhandel.

Wel veroordeelde het hof U. tot achttien maanden cel wegens belastingontduiking. Hiervan moeten echter de tweeëneenhalf jaar die U. in voorarrest heeft doorgebracht, worden afgetrokken. Twee medeverdachten werden veroordeeld tot straffen van één en twee jaar, de een voor het verkopen van hasj, de ander voor het invoeren van cocaïne. Ook deze twee hadden hun straf al in voorarrest uitgezeten. Twee overige verdachten werden geheel vrijgesproken.

Het openbaar ministerie had op 4 februari in hoger beroep zes jaar cel tegen U. geëist, evenveel als de Amsterdamse rechtbank in januari van het vorig jaar oplegde. Deze beoordeling was gebaseerd op de afgeluisterde telefoongesprekken in geheimtaal die U. en zijn collega's met elkaar voerden en op de gecodeerde administratie van `boekhouder' Edwin S. Volgens het hof zijn er inderdaad ,,sterke aanwijzingen'' dat U. en zijn collega's deel uitmaakten van een organisatie die zich bezig hield met ,,zaken die het daglicht niet konden velen''. Deze aanwijzingen zijn echter niet voldoende voor een veroordeling, aldus het Hof.

C. Korvinus, de raadsman van U., kondigde meteen na de zitting aan dat hij en zijn cliënt in cassatie zullen gaan, om ook de veroordeling voor belastingfraude van tafel te krijgen. Verder zei de advocaat juridische stappen te overwegen tegen journalisten die zijn cliënt de afgelopen jaren hebben afgeschilderd als de belangrijkste `drugsbaron' van Nederland. ,,De president van het hof heeft er nog eens op gewezen dat hiervan tijdens het proces niets gebleken is.''

Het openbaar ministerie reageerde ,,uiteraard teleurgesteld'' op de uitspraak, maar advocaat-generaal W. Groos kon nog niet zeggen of het openbaar ministerie in cassatie zal gaan.

Diverse politici reageerden verontrust. Het Kamerlid Vos (VVD) zei ,,ontzet en verbaasd'' te zijn en hij verwacht dat minister Korthals (Justitie) de vrijspraak in de Tweede Kamer komt uitleggen. Ook het Kamerlid Van Kalsbeek (PvdA) acht een analyse van het vonnis met minister Korthals ,,wenselijk'', net als Dittrich (D66). ,,Dit was een belangrijke zaak voor het OM. Er is zeer veel menskracht in gestopt.''

Een eerder onderzoek naar Etienne U. leidde in 1994 tot de IRT-affaire.