Economie Korea groeit weer

De Zuid-Koreaanse economie groeit weer voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 1997. De Centrale Bank van Zuid-Korea maakte vanmorgen bekend dat de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,3 procent groeit. Volgens de Centrale Bank komt dit door stijgende industriële activiteit en hogere bestedingen van consumenten.

De heropleving van de Zuid-Koreaanse economie komt na een zware financiële crisis vorig jaar. Het IMF kwam met een financiële reddingsoperatie van 58 miljard dollar (112 miljard gulden). Desondanks slonk de Koreaanse economie vorig jaar met 5,8 procent.

In het derde kwartaal van het vorig jaar kromp de Koreaanse economie nog met 7,1 procent.

De regering van Zuid-Korea meldde enkele weken geleden al dat het dieptepunt van de recessie voorbij was. Na een dieptepunt in december 1998 zou de economie volgens de regering weer uit het dal klimmen.

Analisten zijn minder optimistisch over de groei van de Koreaanse economie. Structureel herstel zou geremd kunnen worden door de lage koers van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een lagere yen maakt de Japanse export goedkoper ten opzichte van de Zuid-Koreaanse uitvoer. De Japanse export zou hierdoor een concurentievoordeel hebben.

De Zuid-Koreaanse industrie is met een kwartaalgroei van 4 procent de grote aanjager van het herstel van de economie. Vooral de Zuid-Koreaanse export van halfgeleiders, auto's en schepen groeide in het eerste kwartaal spectaculair.