CAO-overleg bij Hoogovens stukgelopen

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor Hoogovens zijn vanochtend vroeg vastgelopen. Verder praten had geen zin meer, concludeerden bonden en werkgevers na achttien uur overleg. ,,Over een scala van punten kunnen we het gewoon niet eens worden'', geeft onderhandelaar J. Duynhoven van FNV Bondgenoten aan.

Acties bij Hoogovens lijken onvermijdelijk. Grootste struikelpunt is de ouderenregeling. De bonden willen dat er een collectieve regeling komt waardoor mensen van 60 jaar en ouder er eerder uit kunnen. Volgens het staal- en aluminiumconcern leidt een dergelijke regeling tot een ,,explosieve kostenstijging van enkele honderden miljoenen guldens''.

Ook over het loon konden de partijen het niet eens worden. De bonden willen een eenjarige CAO waarin een loonstijging van 3,5 procent is opgenomen. Hoogovens opteert voor een tweejarig contract en biedt tweemaal 2,6 procent en een eenmalige uitkering. De CAO geldt voor 11.500 mensen.(ANP)