Britse steun en twijfel

Dat blijkt uit de jongste opiniepeiling, die de Britse krant The Daily Telegraph vanochtend publiceert. Zo'n 58 procent van de Britten steunt de acties, vond onderzoeksbureau Gallup. Eenderde van de ondervraagden is tegen, 10 procent weet het niet. Maar 70 procent gelooft dat de inzet van grondtroepen onvermijdelijk is. Hoeveel steun zo'n operatie daadwerkelijk zou krijgen is echter onzeker; 40 procent vindt dat Kosovo geen Britse levens waard is, 51 procent vindt van wel.

Premier Tony Blair, die de operatie herhaaldelijk voor de televisie heeft verdedigd, zei gisteren de operaties in Kosovo te zullen ,,opvoeren''. Blair leek het volk ook te willen voorbereiden op een langdurig conflict. ,,We moeten deze actie volhouden tot het einde'', aldus de premier voor de BBC.

Inzet van grondtroepen is sinds enkele dagen onderwerp van hevig debat. Politici en (oud-)militairen betogen dat luchtacties alleen het Joegoslavië van president Miloševic niet op de knieën krijgen. Volgens Paddy Ashdown, leider van de Liberal Democrats en oud-commando, toont de geschiedenis aan dat luchtacties alleen niets oplossen. De wereld moet volgens hem onder ogen durven zien dat dit ,,geen Hollywood-oorlog is''. Dit wordt ,,niet kort en niet schoon''. Oud-generaal Sir Peter de la Billière, leider van de Britse strijdkrachten in de Golfoorlog (1990-'91), noemde de bommencampagne van destijds een ,,briljante'' voorbereiding van een offensief op de grond. ,,Maar waar ze hier mee bezig zijn? Ik heb geen idee'', aldus Sir Peter. Volgens oud-Balkan-bemiddelaar Lord Owen is de operatie ,,een vergissing''. De NAVO vecht met een hand op de rug gebonden door van tevoren de inzet van grondtroepen uit te sluiten, zei hij.