BEETHOVEN VARIATIES

Evenals de eigenzinnige Enrico Pace, de dromerige Igor Roma en de temperamentvolle Anna Kravtsjenko, is de jonge Italiaanse pianist Gianluca Cascioli (1979) een student van de vermaarde Accademia Pianistica in Imola. Dat Cascioli de kunst van het pianospel volmaakt beheerst, behoeft daarom nauwelijks betoog.Volgend seizoen zal Cascioli, die internationaal doorbrak toen hij in 1994 winnaar werd van de Umberto Micheli International Piano Competition in Milaan, op 30 januari 2000 debuteren in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw.

De exclusief door Deutsche Grammophon gecontracteerde Cascioli nam inmiddels al drie cd's op, met daarop veel aandacht voor twintigste-eeuwse componisten als Webern, Schönberg, Ligeti en Boulez. Zijn laatste cd is geheel gewijd aan de pianovariaties van Beethoven. Dat is al bij voorbaat een moedige onderneming, omdat deze muziek vergeleken bij de expansievere pianosonates van nature minder imponeert. Maar wat Cascioli in de variaties van Beethoven laat horen is indrukwekkend, door de parmantige verfijning van zijn lichtvoetige, heldere en gepolijste pianospel. Het maakt nieuwsgierig naar méér en naar Cascioli live.

Beethoven Variaties door Gianluca Cascioli (piano). DG 457 613-2.

    • Wenneke Savenije