Volendam worstelt met zijn verleden

Morgenavond moet de gemeenteraad van Edam en Volendam het verlossende woord spreken in de strijd van voetbalclub Volendam tegen het dreigende faillissement. De politieke partijen CDA en Volendam '80 hadden al eerder besloten het stadion van de eerste divisieclub voor 8,5 miljoen gulden over te nemen zodat het bestuur van Volendam een schuld van 6,5 miljoen gulden bij de Generale Bank kan saneren. Dan kan ook eindelijk de afkoopsom voor de dit seizoen ontslagen trainer Dick de Boer worden betaald, want de Volendamse trainer heeft al beslag laten leggen op de inkomsten uit tv-rechten van zijn oude club voor de maand mei.

De Boer kan vanuit zijn huiskamer de lichtmasten van het Volendam-stadion zien, maar sinds zijn ontslag in januari heeft hij zich niet meer bij de club vertoond. Van de buren hoorde hij dat Volendam gisteren kansloos met 4-1 had verloren van koploper FC Den Bosch. Zijn geest waart nog nadrukkelijk rond bij Volendam, omdat de huidige coach Andries Jonker een plaats bezet die is besmet zolang het bestuur geen financiële regeling heeft getroffen met De Boer. Jonker had nota bene eerder verklaard niet te willen promoveren tot hoofdcoach als het gedwongen vertrek van De Boer niet netjes zou worden afgehandeld. ,,Het bestuur kent mijn wens'', prevelde de voormalige assistent van De Boer.

Die wens zal pas worden vervuld als de gemeenteraad het clubbestuur het groene licht geeft. ,,We kunnen De Boer pas betalen als we het geld van de gemeente binnen hebben'', zei voorzitter Arjen Tuiten. Dat had De Boer al eerder gemerkt, toen bestuurslid Hoens een ongedekte cheque voor hem had afgegeven bij de Generale Bank. De Boer accepteerde uiteindelijk een voorschot van 10.000 gulden, dat hem door de bankdirecteur op persoonlijke titel werd toegekend. ,,Maar van de club zelf heb ik nog geen cent gezien.''

Voorzitter Tuiten bestrijdt die visie. ,,Op advies van onze jurist mochten we De Boer niet eerder betalen, omdat we anders één van onze crediteuren zouden voortrekken. De Boer heeft niets te klagen. Hij heeft zijn voorschot toch gehad? Namens de Coaches Betaald Voetbal blaast Jan Reker hoog van de toren met zijn dreigement beslag te laten leggen op de tv-gelden. Officieel weten wij van niks, Reker zou ons eens moeten bellen inplaats van allerlei dingen te roepen in de media.''

De raadsvergadering werd echter al enkele keren uitgesteld. Tuiten: ,,Ik ga ervan uit dat het CDA en Volendam '80 hun belofte gestand doen. Op hun verzoek hebben wij een Raad van Toezicht opgericht, die het financiële beleid bij Volendam moet gaan toetsen. In die Raad mag de gemeente enkele commissarissen benoemen. Wettelijk moeten dat er tenminste drie zijn. Toch geloof ik dat de politiek voldoende vertrouwen heeft in de toekomst van Volendam. Ik had de papieren voor ons faillissement al in mijn zak zitten. Maar ik heb de club weer aardig op de rails gekregen.''

Dat valt nog te bezien, want de begroting voor volgend seizoen moet met 3 miljoen worden gekort tot 5,6 miljoen gulden en de huidige coach Jonker heeft net zo weinig kwaliteit tot zijn beschikking als zijn voorganger De Boer. Om diens ontslag te rechtvaardigen, constateerde voorzitter Tuiten dat ,,de selectie onder Jonker is opgebloeid.'' Daar bleek niets van in het armoedige duel met Den Bosch, al zou Volendam via de achterdeur nog de derde periodetitel kunnen winnen.

De nieuwe vice-voorzitter Peter van de Rijt had enkele weken geleden al voor de nodige onrust gezorgd in de spelersgroep door De Boer publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Volgens Van de Rijt zou de weggestuurde trainer zijn spelers ,,psychisch kapot'' hebben gemaakt. Namens de selectie stuurde aanvoerder Marco Boogers onmiddellijk een excuusbrief aan De Boer en Marco Gentile verklaarde gisteren dat de spelers zich hadden gedistantieerd van de uitlatingen van Van de Rijt. ,,Wij hebben nooit problemen gekend met de vorige trainer.''

Desondanks meent ook voorzitter Tuiten dat Volendam nog altijd worstelt met het verleden, omdat De Boer ,,spelers als Babangida geestelijk had afgeschreven. Als de trainer honderd keer tegen je zegt dat je er niets van kan, ga je er vanzelf in geloven.'' Maar Volendam is beslist niet beter gaan voetballen onder leiding van Jonker, die zich als een kloon van Louis van Gaal afficheert en zelfs diens betweterige toontje kopieert. Toch blunderen de keepers Hilbers en Nijkamp nog net zo vaak als bij De Boer en klungelen de verdedigers er ook met Jonker als trainer vrolijk op los.

Omringd door zoveel onkunde vergaloppeerde zelfs de sobere libero Gentile zich in de wedstrijd tegen Den Bosch. Nadat de Volendam-verdediger in de eerste helft al een gele kaart had gekregen na een overtreding op Van Helmond kon hij in de 65ste minuut meteen vertrekken, toen hij de doorgebroken Harry van der Laan tegen de grond werkte. ,,Wij spelen momenteel zonder vertrouwen'', erkende Gentile. ,,We durven niet te voetballen en dat wordt versterkt door de negatieve houding van het Volendamse publiek. We hebben te weinig spelers, die een stapje extra willen zetten als het tegen zit. Ik hoef niet per se weg, maar ik wil van het bestuur wel weten hoe het denkt over de toekomst. Op dit moment hebben we zelfs in de nacompetitie niets te zoeken.''

    • Robèrt Misset