VN vragen meer meer geld voor Afghanistan

Na twintig jaar oorlog en burgeroorlog lijkt de wereld moe te worden van het financieren van hulpprojecten in Afghanistan. De Verenigde Naties krijgen nog slechts een fractie van de fondsen die zij nodig hebben voor hulpoperaties in het grotendeels verwoeste land, dat 15 tot 20 miljoen inwoners telt.

Volgens de VN-coördinator voor Afghanistan, de Nederlander Erik de Mul, sprokkelde de landenorganisatie dit jaar tot dusver 14 miljoen dollar bijeen van donorlanden. De VN hebben voor acute hulpoperaties 115 miljoen dollar nodig, en voor de resterende hulp nog eens 70 miljoen, aldus De Mul in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waarvandaan de hulp wordt gecoördineerd.

Vorig jaar haalden de VN 56 miljoen dollar op, ruim 100 miljoen minder dan de VN-hulporganisaties in Afghanistan nodig hadden. Volgens De Mul geeft de recente beslissing van de VN om terug te keren naar Afghanistan mogelijk nieuwe impulsen geeft aan donorlanden om hun financiële steun op te voeren.

Twee weken geleden is een aantal VN-medewerkers voor het eerst sinds zeven maanden teruggekeerd naar Afghanistan. De VN trokken al hun medewerkers terug na de Amerikaanse aanvallen op de vermeende terroristische opleidingskampen van de Saoedische balling Osama bin Laden, in augustus vorig jaar. Vlak na de Amerikaanse bombardementen werd een Italiaanse VN-waarnemer in Kabul doodgeschoten in een wraakactie.

Amerikaanse en Britse VN-medewerkers keren niet meer terug naar Afghanistan, uit vrees voor vergeldingsacties van Bin Laden, van wie wordt vermoed dat hij nog steeds in Afghanistan verblijft. De Talibaan-leiding stelt dat hij uit Afghanistan is ,,verdwenen''. Bin Laden heeft herhaaldelijk gedreigd Amerikaanse en Britse burgers te doden omdat hij hun regeringen ziet als ,,vijanden van de islam''. In december herhaalde hij zijn dreigementen na de Brits-Amerikaanse aanvallen op Irak. Bin Laden was volgens Washington het brein achter de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, in augustus vorig jaar.

Na maandenlange onderhandelingen met de Talibaan over de veiligheid van het VN-personeel vertrokken vorige week internationale medewerkers van onder andere UNICEF, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar Kabul en naar Kandahar, het hoofdkwartier van de Talibaan-regering in het zuiden van Afghanistan. De VN voeren al jaren medische programma's uit in Afghanistan, geven voedselhulp en helpen bij landbouwprojecten.

Sovjet-troepen vielen in 1979 Afghanistan binnen. Na hun vertrek in 1989 volgde een reeks burgeroorlogen tussen verschillende religieuze en etnische facties in Afghanistan. Sinds vorig jaar controleren de overwegend sunnitisch-islamitische strijders van de Talibaan zo'n 90 procent van het Afghaanse grondgebied.