Vijftig doden bij aardbeving in Noord-India

Bij een zware aardbeving in het noorden van India zijn vannacht zeker 50 doden gevallen en tientallen mensen gewond. Tien aardschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 6.8 op de schaal van Richter, deden zich voor in het noorden van de deelstaat Uttar Pradesh, in de uitlopers van het Himalayagebergte, niet ver van de grens met Nepal en China. Het epicentrum van de aardbeving lag volgens Indiase seismologen in het district Chamoli, 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad New Delhi, waar de schokken, even na half een 's nachts, goed voelbaar waren. Berichten uit de getroffen regio kwamen vanochtend spaarzaam naar buiten omdat het telefoonnet was uitgevallen. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt doordat wegen zijn weggeslagen door eerdere aardverschuivingen. Het noorden van Uttar Pradesh is volgens Indiase seismologen een van de gevoeligste regio's voor aardbevingen in India. De aardbeving van vannacht zou de zwaarste zijn sinds 1905, toen duizenden mensen in dezelfde regio om het leven kwamen.