Verbruggen woedend op Fransen

Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI), heeft felle kritiek op het dopingbeleid in Frankrijk. De Nederlandse bestuurder ergert zich aan de chauvinistische houding van de Fransen, die naar eigen zeggen veel betere controles uitvoeren dan de UCI. Verbruggen noemt deze veronderstelling ,,onzinnig en doodzonde''. Hij is kwaad op de Franse bond en de Franse renners die het dopingbeleid van de Franse overheid klakkeloos accepteren. ,,De minister heeft toevallig een paradepaardje.'' Volgens Verbruggen zaaien de Fransen tweedracht. ,,Ze maken met hun bewering niet eens een onderscheid tussen dopingcontroles en gezondheidscontroles'', reageerde hij vanmorgen vanuit het hoofdkantoor van de UCI in Lausanne. Hij had even daarvoor een boze brief geschreven aan de Fransman Daniel Baal, die als voorzitter van de Franse bond kritiek uitte op het dopingbeleid van de UCI, waarvan hij zelf vice-voorzitter is.

Is de heer Baal nog wel te handhaven in het bestuur van de UCI?

Verbruggen: ,,Hij krijgt op z'n zachtst gezegd problemen met zijn dubbelfunctie. Ik mag als voorzitter toch wel enige loyaliteit van mijn vice-voorzitter verwachten. Dit kan niet zo voortduren. Daarom moeten we snel praten.''

U maakt zich erg boos over de tendentieuze verslaggeving in de Franse kranten. Zij leggen een verband tussen doping en de de goede prestaties van Rabobank. Zijn de media werkelijk zo belangrijk?

,,De Franse kranten naaien iedereen op. Er is sprake van een hetze. De rest van de wereld loopt hier tegenop. Zelfs de Franse renners beginnen als papegaaien te kraaien dat zij brandschoon zijn omdat hun controles dit jaar beter zijn. Mocht dit laatste al waar zijn – ik heb overigens keiharde bewijzen dat het niet zo is – dan geven ze toe dat ze eerder ook gerommeld hebben.''

Bent u bang dat veel buitenlandse ploegen de Tour zullen mijden?

,,Dat heb ik niet zo gezegd, maar als andere mensen die conclusie trekken, kan ik dat begrijpen. Er is sprake van paniek in Frankrijk. Al die overvallen hebben de renners vorig jaar knap onzeker gemaakt.''