Serviërs: Russische bemiddelaars `tuig'

Drie liberale Russische politici die gisteravond in Belgrado aankwamen voor een voorzichtige bemiddelingspoging, zijn meteen getrakteerd op een ondubbelzinnige scheldkannonnade. De officiële Joegoslavische media scholden hen uit voor `tuig van de richel' en `afval'. De Servische televisie omschreef hen als `de ergste Amerikaanse huurlingen uit Rusland'.

De liberale oud-premier Gaidar en de voormalige vice-premiers Nemtsov en Fjodorov hoeven op geen enkel krediet te rekenen bij de officiële media. ,,Deze zogenaamde Russen hebben in eigen land al alles en iedereen verraden en verkocht en nou komen ze hier om het zelfde te doen. Ze zijn op zoek naar verraders van de Servische belangen,'' zo werd gezegd. Bewijs voor deze aantijgingen zagen de staatsmedia vooral in het feit dat de drie eerder op de dag in Hongarije hadden gepraat met de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke. ,,Ze zijn eerst in Boedapest gestopt om instructies te krijgen van de misdadiger Holbrooke zodat ze hier verwarring kunnen zaaien.''

Gaidar, Nemtsov en Fjodorov waren zondagochtend in Boedapest aangekomen om vandaar over de weg verder te reizen naar Belgrado. Op het vliegveld van Boedapest spraken ze anderhalf uur met Holbrooke die om privé-redenen in Hongarije was (zijn vrouw is van Hongaarse afkomst). Op een persconferentie na afloop benadrukte Holbrooke dat de Russen uitsluitend namens zichzelf spraken en zeker niet op een soort geheime missie waren namens de Amerikanen. Hij verklaarde de lotgevallen van het drietal met belangstelling te zullen volgen, maar meer ook niet. ,,De Amerikaanse positie blijft onveranderd evenals het diepe meningsverschil tussen Rusland en de NAVO-landen. Maar dat betekent niet dat we geen nauwe contacten zouden onderhouden'', aldus Holbrooke.

Oud-premier Gaidar sprak van een privé-missie die evenwel de volle steun zou hebben van de Russische president Jeltsin. Doel is een einde te maken aan de militaire acties. ,,Wij denken dat voortzetting van de bombardementen in Joegoslavië buitengewoon gevaarlijk is voor de wereld. Als het zo doorgaat koersen we regelrecht af op een nieuwe koude oorlog'', aldus Gaidar. Gevraagd naar concrete plannen, verklaarde hij nog slechts ,,enkele ideeën te hebben die zouden kunnen bijdragen aan een beëindiging van de vijandelijkheden''.

Boris Nemtsov zei tegen deze krant dat de Russische bemiddelingspoging niet alleen de volle steun van president Jeltsin had, maar ook praktisch georganiseerd was door Borislav Miloševic, de oudere broer van de Joegoslavische president. Hij is ambassadeur in Moskou en onderhoudt contacten met de Russische liberalen.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic is voorlopig de enige die de Russen heeft willen ontvangen. Volgens het Russische persbureau ITAR-TASS heeft Draškovic nog eens bevestigd dat er met Belgrado best te praten valt, als de NAVO haar bombardementen staakt. De delegatie hoopt via Draškovic verder ontmoetingen te kunnen regelen in Belgrado en wil vervolgens nog een aantal Europese hoofdsteden aandoen.