Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de uitspraak in Hoger Beroep van Etienne U. waarmee een voorlopig einde komt aan een van de grootste misdaadprocessen van de afgelopen jaren. Voorts de ontwikkelingen in de crisis in Kosovo. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Het laatste nieuws over de strijd in het voormalige Joegoslavië en aandacht voor het zwartboek over de AWBZ, opgesteld door de Stichting de Ombudsman. Duizenden mensen komen in financiële problemen als hun partner naar een verzorgings- of verpleeghuis moet. Ned.1, 20.30-20.59u.

Het Elfde Uur. Gesprekken met NOS-verslaggever Wouter Kurpershoek over de vergeten oorlog in Sierra Leone; met de 89-jarige generaal b.d. J.J.G. Beelaerts van Blokland en met professor J.W. Oosterhuis die zich bezighoudt met onderzoek naar de oorzaken van kanker. Ned.2, 22.10-23.00u.

Nova. Onder meer een portret van de Servische nationalist Raznjatovic alias Arkan die wordt gezien als de man achter de etnische zuiveringen in Kosovo. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Futuro, huis van plastic. Over de geschiedenis van een hoogtepunt in Fins design: een plastic huis. Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.25-19.56u.

Internal affairs. Serie over het werk van controlerende instanties binnen diverse bedrijfstakken. Vanavond over de onlangs in het leven geroepen Environment Agency, een bureau dat milieustandaards ontwikkelt en de moeilijke taak heeft een evenwicht te vinden tussen de belangen van burgers en de industrie. BBC2, 20.00-20.30u.

Watchdog healthcheck. Onder anderen een reportage over een pil op kruidenbasis tegen cellulitis en een onderzoek naar luchtvervuiling. Is naar school lopen gezond? BBC1, 20.30-21.00u.

Vals plat. Portret van het 14-jarige Turkse tennistalent Duygu Yantir die in de zogeheten `sportklas' op een Amsterdamse Havo zit. Zij wordt gevolgd tijdens de Nedelandse jeugdkampioenschappen. Ned.3, 21.22-22.00u.

Kwesties. Wat zit er achter het verhaal van de Poolse vrouwen die in België voor een hongerloontje de boel komen schoonmaken? Waarom komen ze zich uitsloven in een land waarvan ze de taal niet kennen en ver van hun gezin zijn? Canvas, 22.05-22.15u.

Panorama. Meer dan de helft van het voedsel dat we consumeren is genetisch gemanipuleerd. Er wordt beweerd dat onze veiligheid en dat van de gewassen op lange termijn niet gegarandeerd kan worden en dat labels vaak incompleet en misleidend zijn. BBC1, 23.00-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Vandaag te gast: Frank Kales, de algemeen directeur van Ajax; schrijver Abdelkader Benali en oud-voetballer Wim Suurbier. Ook aanwezig TMF-vj Sylvana. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Het Uur van de Wolf: Joep van Lieshout en de Kunst van het Overleven. Portret van de 35-jarige kunstenaar Joep van Lieshout wiens werk zowel positive als uiterst negatieve kritieken krijgt. Hij brengt al 15 jaar lang vernieuwend werk, brengt critici in beroering, weet publiek te amuseren en houdt een atelier met tien medewerkers zonder subsidies draaiend. Ned.3, 23.21-0.21u.

FILM

Celluloid Blues (Jurriën Rood, 1998, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 20.24-21.22u.

. Rebel without a Cause (Nicholas Ray, 1955, VS). Archetypische jeugdfilm maakte van James Dean (1931-1955) een ster èn de verpersoonlijking van de rusteloze en onbegrepen Amerikaanse jeugd van de jaren vijftig. Deze rebellen hadden wel degelijk een zaak: ze zochten naar oprechtheid en leden onder de hypocrisie van versleten idealen en illusies. Ook met Natalie Wood en Dennis Hopper. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

. Frantic (Roman Polanski, 1987, VS). Ongewone, persoonlijke thriller beperkt zich strikt tot het point of view van de hoofdpersoon (Harrison Ford): een in-fatsoenlijke Amerikaanse arts die in Parijs zijn spoorloos verdwenen vrouw zoekt en zich geconfronteerd ziet met xenofobie en terreur. RTL4, 21.00-23.10u., onderbroken door reclame.

La Race des Seigneurs (Pierre Granier-Deferre, 1973, Frankrijk). Alain Delon speelt hoofdrol in psychologisch drama over politicus die principes, gezin en maîtresse ondergeschikt maakt aan ambitie. Ook met Sydne Rome, Jeanne Moreau. TV5, 22.15-24.00u., & 2.15-4.00u. en Morgen, 10.15-12.00u., 14.15-16.00u. & 18.15-20.00u.

Un Amour de Swann (Volker Schlöndorff, 1983, West-Duitsland/Frankrijk). Onmogelijk geachte verfilming van Prousts A la Recherche du Temps perdu beperkt zich wijselijk en smaakvol tot slechts één episode: de herinneringen van de joodse gentleman Swann (Jereny Irons) aan zijn halfhartig getolereerde entree in de Parijse society en aan ontmoetingen met de demi-mondaine Odette . Scenario van Peter Brook en Jean-Claude Carrière. Met ook Alain Delon . ARD, 0.50-2.35u., nagesynchroniseerd.

Fitzwilly (Delbert Mann, 1967, VS). Komisch vehikel voor Dick Van Dyke. New-Yorkse butler van berooide dame berooft noodgedwongen een warenhuis. BBC1, 1.15-3.00u.

The Sea Gypsies / Shipwreck! (Stewart Raffill, 1978, VS). Brave avonturenfilm voor het hele gezin. Vader, twee schattige dochtertjes, een journaliste en een zwarte verstekeling lijden schipbreuk voor de kust van Alaska en overleven daar beren, wolven, moordzuchtige walvissen, honger en noodweer. Morgen, BBC2, 11.30-13.10u.

Funny about Love (Leonard Nimoy, 1990, VS). Eventueel als seksistisch te verwerpen, zwartkomisch vehikel voor Gene Wilder. Hij en Christine Lahti kunnen geen kinderen krijgen. Dan richt hij zich op Mary Stuart Masterson. Morgen, SBS6, 13.20-15.00u., onderbroken door reclame.