Renault koopt 36,8 procent van Nissan

Renault neemt voor 643 miljard yen (10,7 miljard gulden) een aandeel van 36,8 procent in de Japanse automaker Nissan. Dat hebben beide bedrijven zaterdag bekend gemaakt. De twee autofabrikanten spreken over een alliantie, maar vooralsnog is het Renault dat een beslissende stem krijgt in het beleid van de Japanse concurrent.

,,We hebben dit akkoord bereikt omdat beide bedrijven wereldspelers willen zijn'', aldus Nissan-president Yoshikazu Hanawa zaterdag in Tokio. De nieuwe alliantie wordt de vierde automaker ter wereld met een productie van 4,8 miljoen auto's. De automerken Renault en Nissan blijven geheel onafhankelijk van elkaar bestaan. Beide bedrijven willen vooral winst halen uit gezamenlijk ontwikkeling en gebruik van chassis en motoren, en gezamenlijke inkoop van onderdelen. Deze samenwerking zou volgens beide bedrijven al een besparing van 6,5 miljard gulden moeten opleveren in de periode 2000-2002. Volgens Renault-president Louis Schweitzer sluiten beide bedrijven ideaal op elkaar aan qua geografische verspreiding en producten. Nissan is sterk aanwezig in Azië en Noord-Amerika; Renault in Zuid-Amerika en Europa.

Renault neemt tevens een aandeel van 22,5 procent in vrachtwagenproducent Nissan Diesel, een even groot aandeel als Nissan zelf heeft in deze verlies makende vrachtwagen producent. Ook technisch zal de samenwerking worden geïntensiveerd. Zo kan de Nissan Micra op hetzelfde platform worden gebouwd als de Renault Mégane. Renault neemt verder de Europese financieringsbedrijven van Nissan over en zal wellicht een aandeel nemen in de Zuid-Afrikaanse Nissan dochter. Het aandeel van Renault in Nissan kan dankzij opties in de toekomst groeien tot 44 procent. Om enige gelijkwaardigheid in de alliantie te brengen stellen beide bedrijven dat Nissan ,,de optie heeft op een later tijdstip een aandeel te nemen in Renault''.

Renault zal drie leden benoemen in Nissan's raad van bestuur waaronder Carlos Ghosn, momenteel tweede man bij Renault. Ghosn krijgt als Chief Operating Officer grote invloed op het reilen en zeilen van Nissan: alle vice-presidenten van Nissan zullen aan hem rapporteren. President Hanawa van Nissan blijft in functie en krijgt wellicht in de toekomst ook een zetel in de raad van Renault. Renault en Nissan zijn sinds juli vorig jaar in onderhandeling geweest over de alliantie.