President Paraguay treedt af na rellen

President Ral Cubas Grau van Paraguay is gisternacht afgetreden terwijl het Congres op het punt stond hem af te zetten. Het aftreden volgt op zeer bloedige straatrellen in hoofdstad Asuncion. Senaatsvoorzitter Luis Angel Gonzalez Macchi is met steun van het leger tot president uitgeroepen.

Cubas trad af toen duidelijk was dat de Senaat hem zou afzetten. ,,Ik vraag vergiffenis aan alle burgers die op me hebben gestemd'', zei een sombere Cubas gisternacht in een directe tv-uitzending.

Gisteravond zou de Senaat de impeachment-procedure tegen Cubas al afronden, maar de stemming werd uitgesteld en de de senatoren ontvluchtten gekleed in kogelvrije vesten het Congresgebouw. Aanleiding was een onderschepte radio-boodschap van de Cubas-gezinden, waarin werd opgeroepen Congresleden te vermoorden. ,,Het moet vannacht gebeuren. Geef ze vuur.''

Vrijdagnacht was Asuncíon al in de greep van straatgevechten, die volgden op de moord op vice-president Luis Maria Argaña, een aartsrivaal van de president. Voor- en tegenstanders gingen elkaar te lijf met knuppels, messen, vuurwerk en straatstenen. Zes betogers kwamen om, tweehonderd anderen raakten gewond.

Met het aftreden van Cubas lijkt voorlopig een eind te komen aan een machtsstrijd binnen de Colorado-partij, de eenheidspartij die Paraguay al 52 jaar bestuurt. Inzet was het lot van generaal Lino Oviedo, die gisternacht het land verliet met een privé-vliegtuigje van een bevriende grootgrondbezitter. Generaal Lino Oviedo maakte zich in 1996 als legerleider schuldig aan muiterij tegen de zittende president Carlos Wasmosy. Wasmosy wilde in 1997 op zijn beurt koste wat kost voorkomen dat Oviedo op democratische wijze aan de macht kwam als kandidaat van de Colorado-partij bij de presidentsverkiezingen. Oviedo zou die verkiezingen moeiteloos hebben gewonnen, maar hij werd tot tien jaar celstraf veroordeeld.

Zijn vriend en de beoogde vice-president Ral Cubas won echter in naam van Oviedo in mei vorig jaar de verkiezingen en bevrijdde de generaal per decreet uit de gevangenis. Dit leidde tot een confrontatie met het Hooggerechtshof, dat Oviedo weer naar de gevangenis wilde sturen. Deze maand begon het Congres een impeachment-procedure tegen de president.

Duizenden burgers die al een hele week rond het Congres bivakkeerden om de parlementariërs te beschermen, vierden gisteren uitzinnig feest en zongen het volkslied.

Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Cubas, een broer van de president, waarschuwde echter voor nieuw geweld. ,,Het is als na een voetbalwedstrijd. De fans van de verliezende partij willen wraak, de fans van de winnende partij zijn euforisch.'' (AP, Reuters)