Pianist Friedrich Gulda (69) overleden

De Oostenrijkse pianist en componist Friedrich Gulda is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een beroerte. Gulda, een briljant Mozart- en Beethovenvertolker die na de oorlog enorme furore maakte, bewoog zich over de grenzen van de klassieke muziek. Zo speelde hij in de jaren '50 bij het Modern Jazz Quartet en leidde hij in 1988 in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens een concert met uitsluitend stukken in G een uitvoering van zijn Concerto for Ursula, een compositie die het midden houdt tussen jazz, pop en klassiek. Hij trad in Amsterdam ook op met jazzpianist Chick Corea. Gulda had uitgesproken opvattingen. Gulda weigerde onderscheidingen in de tijd dat de omstreden Kurt Waldheim president van Oostenrijk was en omdat het het oneens was met het conservatisme op de Oostenrijkse conservatoria.