`Ongeluk door fout chauffeur'

De Duitse politie, die onderzoek doet naar de toedracht van het busongeluk met Nederlandse leerlingen vrijdagavond in Niedernhausen, houdt rekening met een fout van de chauffeur. Dat heeft commandant J. Dietl van de Autobahnpolitzei in Idstein vanochtend meegedeeld.

Mogelijk heeft de chauffeur, die zelf gewond raakte, te veel rechts gereden op de smalle vluchtstrook die wegens werkzaamheden tijdelijk in gebruik is als rijbaan. Commandant Dietl: ,,Mogelijk hebben de banden de berm geraakt waarna de bus is gaan slingeren, van de weg raakte en in een tien meter lager gelegen sloot belandde.''

Door het ongeval kwamen twee leerlingen, veertien en vijftien jaar oud, van de Geleense Albert Schweitzer scholengemeenschap om het leven. ,,De Duitse autoriteiten hebben nog geen toestemming gegeven om hun lichamen naar Nederland over te brengen'', aldus een woordvoerder van de gemeente Geleen vanmorgen. In ziekenhuizen in Duitsland liggen nog vier gewonden: twee scholieren, een begeleider en zijn dochter. Geen van hen verkeert in levensgevaar. Vijf andere gewonden zijn in de loop van gisteren met ambulances naar huis gebracht. De meeste slachtoffers zaten in het achterste deel van de bus. Het wrak is zaterdagochtend geborgen en naar een bergingsbedrijf gebracht.

Het onderzoek naar de toedracht door een onafhankelijke deskundige duurt volgens politiecommandant Dietl zeker tot woensdag. Bekeken wordt ook in hoeverre oneffenheden in het asfalt van de vluchtstrook hebben bijgedragen aan het uit balans raken van de dubbeldekker. De chauffeur is gehoord. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij een knal had gehoord, waarna de bus begon te slingeren. De chauffeur zag geen kans het voertuig weer op de rijbaan te krijgen.

Op de plek van het ongeval wordt gewerkt aan het hogesnelheidspoor tussen Keulen en Frankfurt. In verband daarmee was de vangrail weggehaald.

In een karavaan van tien busjes en een touringcar zijn scholieren en begeleiders afgelopen weekeinde teruggekeerd in Geleen. In totaal waren 67 mensen bij het ongeval betrokken: 59 leerlingen en acht begeleiders. De bus was op weg naar Oostenrijk voor een week wintersporten.