Oliemaatschappij BP Amoco aast op Arco

Oliemaatschappij BP Amoco onderhandelt met het Amerikaanse Arco over een `combinatie', zo heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Volgens berichten in de Engelse pers zou BP Amoco een bod in aandelen voorbereiden van ongeveer 50 miljard gulden. De combinatie zou in beurswaarde de grootste oliemaatschappij ter wereld worden, vóór het Amerikaanse Exxon-Mobil en het Nederlands-Britse Koninklijke Olie/Shell.

De overname komt zeven maanden na de acquisitie van het Amerikaanse Amoco door BP voor 96 miljard gulden in aandelen. In december volgde de overname van Mobil door Exxon voor 152 miljard gulden in aandelen.

Arco, kort voor Atlantic-Richfield, is in grootte de zevende oliemaatschappij in de VS. Door de lage olieprijzen in het afgelopen jaar, daalde de nettowinst van Arco over 1998 van 3,5 miljard tot 0,9 miljard gulden op een omzet van ongeveer 21 miljard gulden. De vier belangrijkste gebieden waar het bedrijf actief is in de winning van olie en gas zijn Alaska, Indonesië, de Noordzee en Venezuela. Vooral in Alaska (Prudhoe Bay en het veelbelovende Alpine-veld) zijn synergie-voordelen met BP Amoco te behalen. Bij de verkoop van brandstof in de VS beperkt Arco zich tot vijf staten in het westen.

BP Amoco (nettowinst 9 miljard gulden op een omzet van 167 miljard gulden) zou een bod voorbereiden van 77 dollar per aandeel Arco, een premie van ongeveer 20 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag in New York.