Nieuwe mijlpaal Krajicek na toernooizege Key Biscayne

Richard Krajicek heeft door zijn overwinning in het tennistoernooi van Key Biscayne een nieuwe mijlpaal in zijn carrière bereikt. De Nederlander klom na de 4-6, 6-1, 6-2 en 7-5 tegen de Fransman Sebastien Grosjean van de zevende naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Zo hoog stond hij nooit eerder. Vijfde was in april 1997 zijn hoogste notering.

Krajicek hechtte zaterdag na zijn zege niet al te veel waarde aan zijn nieuwe klassering. De eindzege in Key Biscayne vond hij belangrijker. ,,Ik wilde mijn goede optreden hier graag bekronen. Het voelt een beetje als toen ik Wimbledon won. Natuurlijk was dat een iets groter evenement, maar ook dit is een prestigieus toernooi dat ik graag wilde winnen. Dat ik nu vierde van de wereld ben is leuk, maar de overwinning is nog veel leuker.''

Krajicek begon ongeconcentreerd aan de finale, die bij een temperatuur van 38 graden werd gespeeld. In de eerste set liep zijn traditioneel gevaarlijke opslag niet naar behoren. Hij sloeg in die eerste set niet meer dan twee aces. De 6-4 voor Grosjean was een terechte afspiegeling.

,,Mijn benen voelden niet goed'', zei Krajicek later over zijn slechte start. ,,Gezien het mooie weer dacht dat ik last te hebben van een zonnesteek. Vanaf donderdag had ik ook mijn eetlust verloren. Doordat ik minder heb gegeten, ben ik wellicht iets van mijn kracht kwijtgeraakt. Gelukkig ging het in de loop van de wedstrijd toch weer beter.''

Grosjean, die in 1996 wereldkampioen bij de junioren werd in zowel het enkel- als dubbelspel, kreeg in de tweede set de ware Krajicek te zien. De Nederlander hervond zichzelf en zijn spel groeide naar het niveau dat hij eerder deze week tegen Sampras en Enqvist had getoond. Met 6-1 en 6-2 werd de 20-jarige Fransman duidelijk wie de betere van de twee was.

In de vierde set kreeg Grosjean op 4-5 een setpoint. Krajicek werkte dat bekwaam weg, maakte gelijk en besliste met twee games op rij de wedstrijd in zijn voordeel. In stijl, met zijn 24ste ace van de wedstrijd eiste hij zijn 17de titel van zijn loopbaan op.

Krajicek behaalde in Key Biscayne zijn tweede seizoenzege en tweede Amerikaanse overwinning sinds zijn winst in Los Angeles zes jaar geleden. Eind februari was hij in Londen in de finale te sterk voor Greg Rusedski. Hij droeg die overwinning toen op aan zijn overleden vriend Menno Oosting.

Nederlands nummer één gaat zich nu richten op de wedstrijd in de Davis Cup vanaf vrijdag tegen Frankrijk, waarbij Grosjean overigens niet van de partij zal zijn. ,,Het is een belangrijke wedstrijd voor het Nederlandse tennis. Met de kwaliteit die we hebben, moet het nu eindelijk eens lukken om verder dan de kwartfinales te komen.''

Bij de vrouwen won de 18-jarige Amerikaanse Venus Williams. De als zesde geplaatste titelhoudster versloeg gisteren in de finale haar één jaar jongere zusje Serena in drie sets: 6-1, 4-6 en 6-4.

Vader Richard Williams beleefde zijn finest hour. Hoe vaak verkondigde hij al niet, dat zijn dochters Venus en Serena ooit op de eerste twee plaatsen van de wereldranglijst zouden staan. De zusjes zetten zondag in Key Biscayne een reuzenstap in die richting. Steffi Graf, die zaterdag in de halve finale kansloos van Venus verloor viel vader Williams bij. ,,Ze zijn allebei groot, sterk en onvoorstelbaar atletisch. De toekomst is aan hen'', zei de Duitse.

Voor Serena Williams betekende het de eerste verliespartij na zestien overwinningen. Vóór Key Biscayne won ze de toernooien van Parijs en Indian Wells. Door haar goede prestaties stijgt ze naar de elfde plaats op de wereldranglijst.

Venus boekte haar vijfde zege en haar tweede dit jaar nadat ze in februari in Oklahoma City zegevierde. Zij staats sinds vandaag op de zesde plaats van de wereldranglijst. De trofee van Key Biscayne mocht ze overigens van haar vader niet meenemen naar haar ouderlijk huis. ,,Bekers of andere prullaria komen mijn huis niet in. Al dat soort dingen gaan naar de garage'', zegt Richard Williams. ,,Als mijn dochters ergens anders gaan wonen, mogen ze het meenemen.''