MADAGASCAR

Melodieuze zang, een open klankbeeld en ritmische lichtvoetigheid verbinden drie cd's van het vanille-eiland Madagascar. Tarika:D geeft een overzicht van wat daar in het 45-toerentijdperk terecht razend populair was: veel liedjes hebben een onweerstaanbaar springerige kwaliteit, zeker Samy Mandeha Samy Mitady van Jaojoby Eusebe.

Op Miandraza van de met een kopstem zingende Jean Emilien gaat het uitsluitend om eigen werk. Emilien speelt vijfsnarige kabosy en mondharmonica op een opvallend percussieve manier. Een maatje met een achtlettergrepige achternaam hanteert al even ritmisch de katsa, een schudbus aan een steel, en zingt soms een passende tweede stem. Als Tarika staat voor stadsmuziek dan vertegenwoordigt Emilien het platteland.

Ook Vamba van het septet Vaovy begint in een landelijke groove met zelfs een vedel ter begeleiding van de fraaie meerstemmige zang. Al snel dient de stad zich aan met twee uitstekende gastmusici: Regis Gizavo op accordeon en Vincent Bucher op mondharmonica. Dat het resultaat soms aan Texmex maar vaker nog aan Indopop doet denken heeft te maken met de geschiedenis van de Malagasy.

Tarika:D (Sakay 7034). Distr. Central Distribution. Jean Emilien: Miandraza (Cobalt 09286-2). Vaovy: Vamba (Indigo LBLC 2537). Distr. Choice.