`Kritiek van China is ongegrond'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, verwerpt de Chinese beschuldiging dat Europa zich arrogant gedraagt door kritiek te uiten op schendingen van mensenrechten in Azië. Volgens Fischer heeft de Europese Unie er geen belang bij om de Aziatische landen Westerse waarden op te leggen, maar volgens hem zal verbetering van de mensenrechtensituatie bijdragen aan vrede en stabiliteit in Azië.

De Duitse minister zei dat vanochtend op de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken uit Aziatische en Europese landen (ASEM) in Berlijn. ,,Een open discussie over mensenrechten is nodig. Het heeft niets te maken met bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden of met Westerse arrogantie als Europa wijst op het belang van mensenrechten'', zei hij.

Afgelopen vrijdag sprak Fischer in Bonn met zijn Chinese ambtgenoot Tang Jiaxuan. Bij die gelegenheid verzette minister Tang zich tegen kritiek van Duitsland op de mensenrechtensituatie in China. Hij nodigde Fischer uit naar China te komen om daar zelf polshoogte te komen nemen. (Reuters)