Internationale beurzen

LONDEN

De FTSE-index in Londen steeg vanochtend 61,1 punten naar 6200,3. Meer dan de helft van die winst was toe te schrijven aan fusiegeruchten rond BP Amoco, Bristol-Myers em Smith Kline Beecham, fondsen die relatief zwaar in de index meewegen. Vooral het gerucht dat oliereus BP Amoco het zou hebben voorzien op chemiegigant Arco zorgde voor een levendige handel.

FRANKFURT

De DAX-index in Frankfurt ging vanochtend ruim 29 punten (0,55 procent) omhoog door gunstig bedrijfsnieuws. Conglomeraat Viag (ondermeer telecom en nutsbedrijven) loert al tijden op de Alusuisse groep uit Zwitserland, waar het management afwijzend staat tegenover een overname. Door het aftreden van de topman van Alusuisse het afgelopen weekeinde gloort er weer hoop bij Viag, waarvan de koers vanochtend boven de 500 euro's kwam. Ook BMW en DaimlerChrysler boekten winst. BMW, dat de voorlopige jaarcijfers al heeft gepubliceerd, komt morgen met de definitieve cijfers en zag de koers daar op vooruitlopen met een stijging van 1,51 procent naar 637,50 euro. DaimlerChrysler publiceert woensdag definitieve jaarcijfers. Maar het dagblad `Die Welt' wist vandaag al te melden dat DaimlerChrysler vorige jaar een winst heeft gemaakt van meer dan 12 miljard mark. De koers van DaimlerChrysler steeg vanochtend licht naar 80,15 euro.

PARIJS

De beurs van Parijs stond vanochtend in het teken van het belang van 36,8 procent dat de Franse autofabrikant Renault heeft genomen in zijn Japanse branchegenoot Nissan. Niet zozeer het aankoopbedrag van bijna 11 miljard gulden dat de Fransen hebben betaald houdt de gemoederen bezig, maar het feit dat Renault-president Louis Schweitzer heeft voorspeld dat Nissan in het jaar 2001 weer winst zal maken. Het Renault-aandeel boekte vanochtend een winst van 3,5 procent op de beurs. Ook de CAC-index ging in Parijs omhoog, 0,85 procent op 4150,30.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 8,15 punten tot 16.008,84. Rond het middaguur schommelde de beursindex nog rond een winst van 140 punten. Het aandeel Nissan ging omhoog met 1,5 procent. Ook de overige beurzen in Azië noteerden wat lager. De beurs van Zuid-Korea daalde met 1,4 procent. De index in Hongkong stond 0,8 procent lager. Eenzelfde gemiddelde daling deed zich voor op de beurzen in Australië.