Gouden Uilen voor Meijsing, Komrij en Verschuur

De Gouden Uil voor het beste literaire werk van 1998 is gewonnen door Geerten Meijsing. Hij kreeg de Uil, een van de belangrijkste literaire prijzen van België, zaterdag in de Antwerpse Zoo voor zijn autobiografische roman Tussen mes en keel. In de categorie non-fictie ging de prijs naar Gerrit Komrij met In Liefde Bloeyende. De Gouden Uil voor kinder- en jeugdboeken was voor Rita Verschuur met Jubeltenen.

Aan elke van de drie prijzen is een bedrag van 750.000 frank (ongeveer 41.000 gulden) verbonden. De jury onder leiding van Jos Borré bestempelde Geerten Meijsings autobiografische verslag over een zelfmoordpoging en een diepe depressie als ,,een waarlijk indrukwekkend boek''. Tijdens de uitreiking, die werd uitgezonden door de Vlaamse tv-zender Canvas, confronteerde een interviewer Geerten Meijsing met een citaat van de schrijver: ,,De waarde van de prijzen is door het aantal ervan zo afgenomen dat alleen de laureaten zelf er nog enige aandacht aan schenken.'' Meijsing verweerde zich door te zeggen ,,dat dat over ontwerpers ging, niet over schrijvers''. Hij noemde de prijs ,,belangrijk voor mijn boek, want dat is een kindje van me.''

De Gouden Uilen werden voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Standaard Boekhandel, het Vlaamse weekblad Humo en tv-zender Canvas.

In de categorie literatuur was naast Meijsing Esther Jansma genomineerd met Hier is de tijd en Hugo Claus met Onvoltooid verleden. In de categorie non-fictie waren verder genomineerd Frans Denissen (De gigolo van Irma Ideaal - André Baillon, of een geschreven leven) en E.H. Kossmann (Familiearchief - notities over voorouders, tijdgenoten en mijzelf). De andere genomineerde schrijvers van jeugdboeken waren Sylvia Vanden Heede (Vos en haas) en Joke van Leeuwen (Bezoekjaren)