Fractie D66 wil verklaring van Kok over Kosovo

D66-fractieleider De Graaf wil dat premier Kok morgenmiddag in de Tweede Kamer een verklaring aflegt over het verloop van de NAVO-actie in Kosovo. De Graaf maakt zich zorgen over het massale geweld van Serviërs tegen de Albanese bevolking en over dreigende tweespalt binnen de NAVO. D66 heeft Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven gevraagd de premier morgenmiddag namens alle fracties in de Kamer uit te nodigen. De voorzitter zou vanmiddag nagaan of andere fracties dit voorstel steunen. Behalve de SP hebben alle fracties zich vorige week geschaard achter de Nederlandse deelname aan het NAVO-optreden. Woordvoerders van de paarse colitiepartijen en van oppositiepartijen CDA en GroenLinks zeiden vanmorgen dat zij, ondanks alle berichten over moordpartijen en vluchtelingenstromen in Kosovo, geen alternatief te zien voor de NAVO-luchtactie op de Balkan. Circa tien leden van GroenLinks hebben de afgelopen dagen hun partijlidmaatschap opgezegd uit protest tegen de steun van de fractie aan de NAVO-actie. Partijbestuur en fractie hadden gerekend op meer protest.