Duffy kandidaat functie Britse hofdichter

De Britse dichter Carol Ann Duffy geldt als de belangrijkste kandidaat voor de functie van Brits hofdichter. De benoeming van de in hofkringen niet geheel onomstreden Duffy wordt naar verwachting in april aan koningin Elisabeth II voorgelegd. Dit meldt de Britse Sunday Times.

Duffy, winnares van zowel de Whitbread- als de Forward-literatuurprijs, is de favoriete kandidaat van de Labourregering. Zij heeft een gedegen Labour-achtergrond en schrijft zeer toegankelijke poëzie. Of Duffy ook de favoriet van de koningin is, is twijfelachtig. Zij is erg open over haar homosexualiteit, een niet veelbesproken onderwerp aan het Britse hof. Naar eigen zeggen wordt Duffy nog altijd geïnspireerd door de meisjes op wie zij in haar schooltijd verliefd was. In een gedicht op de dood van prinses Diana schreef Duffy dat ,,de kroon van Engeland roest.''

Labour is duidelijk niet op zoek naar een onomstreden kandidaat. Behalve Duffy werd aanvankelijk ook Nobelprijswinnaar en tegenstander van de monarchie Seamus Heaney genoemd. De hofdichter, poet laureate, schijft gedichten voor officiële gelegenheden voor het Britse koninklijk huis. Officiëel wordt de hofdichter door de koningin benoemd, maar de voordracht wordt gedaan door de premier. De functie is vacant sinds de dood van de dichter Ted Hughes, de weduwnaar van de Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath, in oktober 1998.