DE BRITSE BACONBERG

In Engeland hebben ze ook varkenszorgen. Er is een overschot aan varkensvlees, een baconberg. En hoewel de Engelsen natuurlijk beter in het wegwerken van varkensvlees zijn dan wij, omdat zij bij het ontbijt worstjes en ferme plakken gebakken bacon eten, veel helpen doet het niet. Daarom hebben een aantal vleesfabrikanten besloten dat het personeel drie maal per week in de kantine varkensvlees te eten krijgt. Er worden zelf oostblokachtige leuzen opgehangen met teksten als: ,,pork feeds us – let's eat it.'

Een woordvoerder van een van de fabrieken meldde: ,,Onze mensen zijn niet alleen werknemer, maar ook patriot. Als een boot in een storm terecht komt doet de hele bemanning zijn best om te overleven.'

Helaas zijn de koeienboeren minder blij met deze actie. Ze klagen dat deze varkensvlees-voor-het-vaderland aanpak de verkoop van rundvlees geen goed zal doen.

Vandaag een recept voor gevulde uien met bacon. Wie solidair wil zijn met de Engelse varkensactie kan voor Britse bacon terecht bij de voedselafdeling van het warenhuis Marks & Spencer, met filialen in Amsterdam en Den Haag.

Bereiding: Kook de gepelde uien ongeveer 10 minuten. Laat ze uitlekken. Snijd een klein kapje van de bovenkant en hol ze iets uit. Snijd de bacon in dunne reepjes of zeer kleine blokjes. Bak de bacon knapperig en lichtbruin. Zet de uitgeholde uien in een met olie ingesmeerde vuurvaste schaal. Hak de olijven, knoflook en ansjovis klein. Meng alles door elkaar en voeg de bacon, de kappertjes en het losgeklopte ei en de paneermeel toe. Vul de uien met dit mengsel en druk het aan. Dek elke ui toe met een plak tomaat. Besprenkel de tomaat met een beetje olijfolie. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.