Dagelijkse gruweldaden

De Lewinsky-affaire en de strijd in Kosovo hebben gemeen dat ze beide een piek in de belangstelling voor nieuws op Internet teweegbrachten. Toen woensdag de luchtaanval begon, noteerde CNN Online (www.cnn.com) 30 miljoen `pageviews'. Dat werd alleen overtroffen met 34 miljoen bezoekers op 11 september vorig jaar, de dag dat het Starr-rapport uitkwam.

Minder in trek, soberder maar even informatief is de berichtgeving op Internet van de oorspronkelijke strijdpartijen in Kosovo. Het Albanees Bevrijdingsleger UÇK verspreidt via zijn officiële voorlichtingsdienst Kosovapress (www.kosovapress.com) een dagelijkse opsomming van door Serviërs gepleegde gruweldaden die de lezer achterlaat in machteloze woede. Gedetailleerde gegevens over personen, plaatsen en gebeurtenissen verdrijven aanvankelijk ongeloof dat dit vandaag en zo dichtbij plaatsvindt. De lezer is dan nauwelijks nog gevoelig voor de alarmkreet van `Serbianinfo', te raadplegen via de site van een Servisch-orthodox klooster (www.decani.yunet.com), dat `NAVO-criminelen' scholen, ziekenhuizen, crèches en drie Servische heiligdommen hebben gebombardeerd.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column over computers en Internet van Tom Rooduijn op de website van NRC Handelsblad www.nrc.nl.