Blamage voor Oostenrijk in voorronde EK

Ontslag dreigt voor Herbert Prohaska als bondscoach van Oostenrijk. Zijn ploeg verloor zaterdag in de EK-kwalificatie met liefst 9-0 van Spanje. ,,Het was de ergste dag in mijn carrière'', zei Prohaska, vroeger zelf een vermaard middenvelder. ,,We zijn het lachertje van Europa'', wist hij, maar Prohaska weigerde vooralsnog de eer aan zichzelf te houden. Hij wil eerst met bondsvoorzitter Mauhart praten. In de Oostenrijkse pers werd gisteren en vandaag om het hoofd van de bondscoach geroepen.

Prohaska constateerde dat zijn spelers op het veld in Valencia een blackout hadden gehad. Oostenrijk werd volledig weggespeeld. Bij de rust stond het al 5-0. Raul, spits van Real Madrid, maakte vier doelpunten. Toch was de 9-0 niet de grootste nederlaag uit de geschiedenis van het Oostenrijkse voetbal. In 1908 werd met 11-1 van Engeland verloren. Spanje, dat eerder verrassend van Cyprus verloor, heeft in groep 6 de minste verliespunten. Koploper Cyprus verloor gisteren met 3-0 van Israel.

In tegenstelling tot Prohaska nam zijn collega in Griekenland, Anghel Iordanescu, wel meteen ontslag na de thuisnederlaag tegen Noorwegen (0-2). Vassilis Daniel werd meteen als zijn opvolger aangewezen. Hij moet de nationale ploeg snel voorbereiden op de EK-wedstrijd van komende woensdag tegen Letland. Daniel werd deze maand ontslagen door Panathinaikos. Gunnar Solskjaer, speler van Manchester United, maakte in Athene de beide Noorse treffers. Zijn land leidt in groep 2. Europees topscorer Nikos Machlas viel in bij de Grieken, maar kon niets aan de stand veranderen.

Het debuut van Kevin Keegan als de Engelse bondscoach was succesvol. Zijn ploeg won op het uitverkochte Wembley met 3-1 van Polen. Paul Scholes (Manchester United) maakte alle doelpunten voor de thuisclub. Engeland heeft in groep 5 nog een achterstand op leider Zweden, dat moeizaam met 2-0 van Luxemburg won. Als hij wil, kan Keegan fulltime aan de slag als bondscoach. Mohamed Al Fayed, de voorzitter van Keegans club Fulham, heeft in de Sunday Mirror gezegd dat hij zijn trainer niets in de weg wil leggen. ,,Kevin is mijn gift aan de natie'', aldus Al Fayed. ,,Als hij bij Fulham wil vertrekken, heeft hij mijn zegen. Ik laat het aan hem over.''

Wereldkampioen Frankrijk kwam in Parijs niet verder dan 0-0 tegen Oekraïne. De Franse bondscoach Roger Lemerre was na afloop niet eens ongelukkig met het gelijkspel. Vlak voor tijd redde doelman Fabien Barthez de thuisploeg door de vrijstaande spits Andriy Shevchenko af te stoppen. De Fransen misten node hun geblesseerde spelmaker Zinedine Zidane. Door de 0-0 behoudt Oekraïne twee punten voorsprong op Frankrijk en IJsland.

Andere toplanden wonnen wel. Duitsland versloeg in Belfast Noord-Ierland met 3-0 en Italië boekte in Kopenhagen een belangrijke zege op Denemarken (2-1). Ajacied Jesper Gr⊘nkjaer beleefde een desastreus debuut bij het thuisland. Hij speelde bij zijn eerste balcontact van heel ver terug op zijn doelman Peter Schmeichel. Juventus-spits Filippo Inzaghi onderschepte de bal en bezorgde Italië al na een minuut een voorsprong.

De Europese voetbalbond UEFA heeft in verband met de situatie in Joegoslavië nog eens twee EK-kwalificatiewedstrijden afgelast. De voor woensdag geplande duels tussen Slovenië en Albanië in Ljubljana en Kroatië en Malta in Zagreb zijn verschoven.