Belgisch Creyf's gaat Content overnemen

Het Belgische uitzendconcern Creyf's wil branchegenoot Content overnemen. Dit hebben de twee bedrijven vanmorgen bekendgemaakt. Creyf's doet een openbaar bod op alle aandelen van Content. Het Belgische bedrijf heeft met 438 miljoen euro een bijna dubbel zo grote omzet als Content.

Creyf's biedt 33 euro per aandeel of betaalt 3 aandelen Creyf's voor 20 aandelen Content. Creyf's waardeert Content op 229,44 miljoen euro. Indien het bod gestand wordt gedaan en levering van de aandelen Content plaatsvindt voordat het aandeel Content en/of het aandeel Creyf's ex dividend 1998 wordt genoteerd, zal de hoogte van het bod daaraan worden aangepast.

Creyf's is in Nederland geen onbekende. Vorig jaar breidde het uitzendbureau met de overname van het technische detacheringsbureau Draft zijn belang in Nederland verder uit. Op de vraag toen of Content in beeld was antwoordde algemeen directeur M. van Hemele: ,,Bescheidenheid lijkt me gepast. Het gaat bij Content om een beursgenoteerde onderneming, maar als we iets overnemen doen we het concreet en snel.''

Creyf's is volgens de persverklaring van plan een stock split door te voeren. Als dit doorgang vindt voor afronding van het bod, zal de ruilverhouding hieraan aangepast worden.

De definitieve structuur van de transactie is nog onderwerp van fiscaal en accountingtechnisch onderzoek. Creyf's is voornemens in verband met het bod op Content notering aan te vragen op de Amsterdamse AEX. De aandelen Creyf's zullen dan genoteerd zijn aan de effectenbeurzen van Brussel en Amsterdam.

Slaagt het bod, dan ontstaat er een onderneming met een gezamenlijke omzet van 663 miljoen euro. Het nieuwe bedrijf heeft 414 vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk.

Volgens het gezamenlijke persbericht ontstaat door een fusie een combinatie met goede uitgangsposities in de genoemde landen. Content, opgericht door Sylvia Tóth, zweeft al een tijdje tussen kopen en gekocht worden. Bij de presentatie van de jaarcijfers, anderhalf week geleden, plaatste directeur F. van Male het bedrijf uitdrukkelijk in de etalage. ,,Dit is een mooi bedrijf en ik kan me voorstellen dat anderen dat ook vinden'', liet hij toen weten.

Op dezelfde dag maakte directievoorzitter H. Stellingsma onverwachts zijn vertrek bekend. Verschil van mening over het te voeren beleid lag ten grondslag aan zijn besluit. Stellingsma is amper een jaar de hoogste baas van Content geweest.

Content heeft in Nederland een marktaandeel van 4 procent en is een van de kleinere uitzendconcerns.

Het bod van Creyf's op Content, dat in de persverklaring wordt omschreven als `een fusie op basis van gelijkwaardigheid', zal naar verwachting geen nadelige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij beide ondernemingen.

Creyf's zal fungeren als de houdstermaatschappij van de gezamenlijke ondernemingen. De commissarissen van Content – S. Tóth, A. Maas en R.F. Hendriksen – zullen toetreden tot de raad van bestuur (naar Belgisch recht) van Creyf's. Het management zal bestaan uit twee leden van het management van Creyf's – Michel van Hemele (bestuursvoorzitter) en Bart Gonnissen – en verder uit Fred van Male en René Krijt van Content.

Er wordt naar gestreefd zo spoedig mogelijk na de overname de hoofdkantoren van beide ondernemingen samen te voegen op een nader te bepalen plaats. De belangrijkste formules en merken van beide ondernemingen zullen zoveel mogelijk in stand worden gehouden.

Als redenen voor de Belgisch-Nederlandse versmelting worden de groeiende concentratietendens in de Europese uitzend- en opleidingsmarkt genoemd. Andere argumenten zijn: kostenbesparingen onder meer op het gebied van informatietechnologie; het aanvullende karakter van de formules van beide ondernemingen op het gebied van uitzenden, detacheren en opleiden; vergroting van het internationale netwerk door goede geografische aansluiting; de extra groeimogelijkheden door het vergroten van de wervings- en plaatsingskracht.

Een bijkomende reden voor de overname is de sterkere uitvalsbasis die wordt geschapen voor expansie binnen Europa.

De koers van het aandeel Content schoot vanmorgen na de bekendmaking van het overnamebericht op het Damrak met 45,4 procent omhoog naar 31,70 euro.