Bankier M.J. Drabbe overleden

M.J. Drabbe, lid van de raad van bestuur van ABN Amro, is zaterdagavond overleden. Dat heeft de bank gisteravond bekendgemaakt. Michael Drabbe was al geruime tijd ernstig ziek.

Drabbe was sinds 1983 lid van de raad van bestuur van Amro Bank en nam zitting in de nieuwe raad van bestuur toen de bank in 1990 fuseerde met de ABN. Tijdens zijn loopbaan is hij bij beide banken in dienst geweest. Drabbe begon zijn loopbaan bij de ABN in 1966 bij het Foreign department, en stapte in 1970 over naar het buitenlandse bedrijf van de Amerikaanse Chase Manhattan Bank. In 1979 keerde hij naar Nederland terug en werd directeur van de International Finance Group van Amro om vier jaar later, in 1983, tot de raad van bestuur toe te treden. Onder zijn leiding nam het internationale karakter van de Amro sterk toe.

Drabbe was daarna nauw betrokken bij de fusie van ABN en Amro. Tussen 1990 en 1994 was hij verantwoordelijk voor de divisie Nederland, en daarmee gezichtsbepalend voor de samenvoeging van het bedrijf van beide banken in Nederland. Sinds 1994 leidde hij de divisie Buitenland van ABN Amro, die een sterke expansie doormaakte en in zijn huidige omvang 3.500 kantoren omvat in 74 landen.

Voorzitter J. Kalff van de raad van bestuur van ABN Amro roemde Drabbe in een reactie gisteren om zijn creativiteit, enthousiasme, kracht en energie. Hoewel hij al geruime tijd ernstig ziek was, bleef hij ,,met bewonderenswaardige opgewektheid en inzet doorwerken tot het in november 1998 echt niet meer ging.''

Naast zijn werkzaamheden als bankier was Drabbe actief op het gebied van kunst en cultuur. Zo was hij onder meer bestuurslid van het Rotterdams Theater en het Nederlands Danstheater.

Drabbe werd 57 jaar.