Australische One Nation blijft overeind

De extreemrechtse One Nation-partij heeft bij verkiezingen voor het parlement van de Australische staat Nieuw Zuid-Wales 7,5 procent van de stemmen gehaald. De partij, die zich verzet tegen immigratie uit Azië en voorrechten voor de Aboriginal-bevolking, zal één en mogelijk twee zetels krijgen in het Hogerhuis in Sydney. Dat resultaat is verrassend omdat de partij van Pauline Hanson aan ruzie ten onder leek te gaan. In de staat Queensland verloor One Nation eerder deze maand door intern gekrakeel haar officiële status als politieke partij.

Het succes van One Nation is mede het gevolg van het desastreuze resultaat van de conservatieve coalitie tussen de Liberalen en de Nationale Partij, die op nationaal niveau de landelijke regering vormen. De conservatieven haalden slechts 33 procent van de stemmen, tegenover 43 procent voor de Labor-partij. De populariteit van Labor in de volkrijkste staat van Australië werd versterkt door haar verzet tegen privatisering van de elektriciteitsbedrijven. Omdat er volgens het districtenstelsel wordt gekozen, krijgt One Nation in het Lagerhuis van Nieuw Zuid Wales geen zetels.

    • Hans van Kregten