400.000 kaarten EK voetbal vanaf vandaag in de voorverkoop

Door de eerste aanvraagformulieren aan de voormalige bondscoaches Rinus Michels van Nederland en Paul van Himst van België te overhandigen, is de organisatie van Euro 2000 vanmiddag officieel met de kaartverkoop begonnen. In de voorverkoop gaat nu al 34 procent van de totale stadioncapaciteit, ongeveer 400.000 toegangsbewijzen. De verkoop aan de fans van de deelnemende teams (34 procent) start na de loting op 12 december, via de betreffende voetbalbonden.

Vijf weken lang, tot uiterlijk 7 mei, is het voor de voetbalfan in heel Europa mogelijk via het aanvraagformulier maximaal twee kaarten te bestellen. Alle toewijzingen zijn op naam, om doorverkoop tegen te gaan. De prijzen voor de groepswedstrijden, het openingsduel uitgezonderd, bedragen 65 gulden (categorie 3, hoek- en doelzijden), 110 gulden (cat. 2, hoek- en doelzijden) en 200 gulden (cat. 1, lange zijden). Als de vraag het aanbod overtreft, zal de toewijzing van kaarten via loting tot stand komen.

Om misstanden zoals tijdens het WK in Frankrijk vorig jaar te voorkomen, kunnen kaarten alleen rechtstreeks bij de stichting Euro 2000 worden aangevraagd. Een bevestiging van de organisatie is voor de aanvrager het bewijs dat hij zijn ticket te zijner tijd zal ontvangen. Euro 2000 gaat er prat op dat voetballiefhebbers van de Europese Unie en daarbuiten evenveel kans maken op kaarten als de supporters van België en Nederland.

De supporter die nu al kaarten aanvraagt voor wedstrijden in de eerste ronde van nu nog onbekende landen, maakt vanaf de kwartfinales twee keer zoveel kans op een toegangsbewijs. Dit voordeel geldt ook voor duels in de eerste ronde waarvan de naam van een van de ploegen al vaststaat, in dit geval België en Nederland. Euro 2000 biedt als extra service een betaling in twee termijnen aan.

De prijzen voor de openingswedstrijd en de kwartfinales zijn 270, 145 en 85 gulden. Kaarten voor de halve finales kosten 310, 170 en 95 gulden en voor de finale 525, 280 en 160 gulden. Het EK begint op 10 juni en duurt tot 3 juli. De speellocaties zijn Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem, Brussel, Charleroi, Brugge en Luik. (ANP)