TPG ondervindt keerzijde succes

Het post- en expressbedrijf TNT Post Groep (TPG) betaalde deze week op de beurs een hoge prijs voor voorspelbaarheid. De trotse aankondiging van de onderneming dat de winst dit jaar met zeker tien tot vijftien procent zal groeien – een voorspelling waar maar weinig bedrijven zich op dit moment aan durven wagen – leidde bij beleggers niet tot vreugde maar tot een massale verkoopreactie. Het aandeel moest direct na bekendmaking van de jaarcijfers al 1,70 euro inleveren. In de loop van de week zakte de koers steeds verder weg om de week te eindigen op 26,65.

Op het hoofdkantoor van telecombedrijf KPN, dat tot de zomer vorig jaar met TPG één bedrijf vormde, heeft men wellicht stiekem even gelachen over de negatieve beursreactie op de cijfers van het vroegere zusterbedrijf. De afgelopen maanden floreerde TPG op de Amsterdamse effectenbeurs, in tegenstelling tot KPN dat keer op keer flinke klappen kreeg. De animo onder beleggers voor de snelle, dynamische wereld van telecom is een stuk minder geworden nu blijkt hoe snel de concurrentie de prijzen onder druk zet. Nu heeft KPN op de meeste deelmarkten in Nederland nog de touwtjes in handen, maar aan die rooskleurige situatie komt een keer een einde. Alleen door in andere landen een flinke marktpositie op te bouwen, zal KPN het (gedeeltelijk) verlies van de thuismarkt kunnen compenseren.

Bij de presentatie van de jaarcijfers kon KPN over 1998 weliswaar nog een lichte winststijging laten zien, maar tegelijkertijd moest het bedrijf bekendmaken dat de winst over 1999 zo'n 20 procent lager uit zal vallen.

Beleggers in Amsterdam lieten KPN vallen als een baksteen. Het aandeel, dat al sinds begin maart fors aan het dalen was, klapte na de jaarcijfers in elkaar. Sindsdien krabbelt het fonds weer langzaam op, al heeft dat volgens handelaren op de beurs maar weinig te maken met een positievere stemming over KPN. Belangrijker is volgens hen dat het fonds KPN zwaar meeweegt in de AEX en dat beleggers die de index volgen automatisch KPN kopen. Hoewel daar gisteren op het Damrak weinig van te merken was. KPN sloot 1,65 euro lager op 36,40.

Bij postbedrijf TPG zijn het niet de sombere vooruitzichten die het aandeel uit de gratie hebben doen vallen. Ook met de huidige winstverwachtingen is het fonds op dit moment eenvoudigweg te duur, zo vinden veel beleggers en analisten. Daarmee lijkt een einde te komen aan de euforie rond TPG, dat op de eerste dag van beursnotering (juni vorig jaar) een beginkoers bereikte van 49,50 gulden – veel hoger dan de meeste analisten hadden verwacht. Gisteren sloot TPG de week af met licht verlies, 0,45 euro op 26,65 (58,65 gulden).

Het Damrak was afgelopen week, evenals de andere grote beurzen, slechts één dag in de ban van de oorlog in Kosovo. Op het tijdstip dat de eerste bommen op Servië vielen schoot Wall Street opnieuw naar een record. Een handelaar op Wall Street omschreef de oorlog als een `non-event' omdat er nauwelijks Amerikaanse economische belangen mee gemoeid zijn. De AEX kwam nauwelijks van zijn plaats. Gisteren werd de week afgesloten met een licht verlies van 8,42 punten op 525,56. Meer een gevolg van te weinig bedrijfsnieuws dan van het oorlogsgeweld.