Serviërs moorden en plunderen in Kosovo

Uit Kosovo komen steeds meer meldingen van gewelddaden door Servische ordetroepen en paramilitaire bendes. Vluchtelingen en ooggetuigen melden beschietingen van dorpen, moordpartijen en plunderingen.

Zowel Servische als Albanese inwoners zeggen over de telefoon dat Serviërs, lokale jongeren en vrijwilligers uit Servië en de Servische republiek in Bosnië, systematisch Albanese winkels plunderen in hoofdstad Priština. Volgens de Servische student Goran zijn een dertigtal restaurants en winkels in as gelegd. Een Albanese inwoners zei gisteravond: ,,Er heerst totale anarchie. Het is bijna een opluchting om door de politie te worden opgepakt. Alles beter dan in handen van de bendes te vallen.'' Servische huizen zouden van stickers worden voorzien om ze te identificeren.

Donderdagnacht was er al sprake van moorden en plunderingen door gemaskerde paramilitaire bendes in de steden Prizren en Djakovica. Weinig Albanezen wagen zich momenteel nog op straat. ,,De mensen zitten opgesloten in hun huizen'', meldde een hulpverlener uit Djakovica.

Volgens vluchtelingen hebben Servische troepen gisteren bij zuiveringsacties in de dorpen Goden. Prush en Zylfaj twintig Albanese mannen geëxecuteerd. OVSE-waarnemers zagen vanuit de Albanese bergen de dorpen Rahovec en Babaj Boks in brand staan. Uit alle hoeken van Kosovo werden zware gevechten gemeld.

De bekende Albanese advocaat Bajram Keljmendi en zijn zonen van 16 en 26, die woensdag van huis werden gehaald door Servische politiemensen, zijn gisteren dood bij een tankstation bij Priština teruggevonden. De vrouw van Keljmendi zei dat, toen ze vroeg waar haar man en zonen waren, de politie antwoordde: ,,De NAVO zal ze wel vinden.''

Veton Surroi, de hoofdredacteur van de Albanese krant Koha Ditore, is ondergedoken nadat een portier van zijn krant werd doodgeschoten. Het kantoor van een tweede Albanese krant, Kosova Sot, is vernietigd. Hetzelfde lot trof naar verluidt het Kosovo Information Centre van de Albanese partij LDK, dat een groot netwerk aan informanten heeft.

James Rubin, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat de regering ,,extreem gealarmeerd'' is over de berichten over grootschalige gewelddaden. De berichten werden volgens Rubin bevestigd door ,,technische middelen'': spionage-satellieten en onderschepte Servische communicatie.

Het Witte Huis maakte gisteren duidelijk dat de VS niet bereid is grondtroepen in te zetten, maar waarschuwde dat daders van oorlogsmisdaden zullen worden vervolgd door het Haagse oorlogstribunaal. Het Witte Huis verwierp gisteren ook een voorstel van de senatoren Mitch McConell en de Democratische senator Joseph Lieberman om 25 miljoen dollar vrij te maken voor het bewapenen van het Kosovo Bevrijdingleger UÇK.