Servië verliest twee MiG's boven Bosnië

Twee Amerikaanse F-15's hebben gistermiddag twee Joegoslavische MiG-29's neergeschoten boven Bosnië. Wrakstukken zijn gevonden bij Keocak, in noord-Bosnië. De piloten zouden in leven zijn.

Joegoslavië heeft de NAVO deze week de oorlog verklaard en beschouwt doelen buiten zijn grondgebied derhalve als legitiem. Bosnië heeft gisteren een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd over de schending van zijn luchtruim.

Pentagon-woordvoerder Ken Bacon speculeerde dat de moderne MiG-29's mogelijk troepen van de NAVO-vredesmacht SFOR wilden aanvallen, maar herinnerde er tevens aan dat de toestellen niet bijzonder effectief zijn tegen gronddoelen. Joegoslavië noemde het neerhalen van de MiG's ,,een verzinsel van de NAVO''.

Gisteravond opende de NAVO een derde aanvalsgolf op Joegoslavische doelen. Voor het eerst klonk in Belgrado al in de middaguren het luchtalarm toen een kruisraket een doel in een buitenwijk naderde. Gisteravond klonken zeven zeer zware explosies rond de Joegoslavische hoofdstad. Ooggetuigen zagen een ,,muur van vlammen'' in het zuidwesten van de stad. Er waren onbevestigde berichten dat chemische stoffen waren vrijgekomen. Servische bronnen meldden aanvallen rond Kosovo's hoofdstad Priština, op legerbarakken in Aleksinac, 160 kilometer ten zuiden van Belgrado, en rond de militaire luchthaven Batajnica bij Belgrado.

In Brussel maakte de NAVO bekend dat er inmiddels 400 vluchten zijn uitgevoerd op 50 doelen. Ook werden video-beelden van voltreffers vrijgegeven. Het Joegoslavische leger heeft tot dusver zijn luchtverdediging echter nauwelijks ingeschakeld. Volgens de NAVO is slechts één Russische SAM-raket afgevuurd. Experts vrezen dat het leger wacht tot de alliantie tragere toestellen inzet om grondtroepen aan te vallen. Het Pentagon zei gisteravond dat de NAVO de aandacht nu verlegt naar munitie- en brandstofdepots en Servische troepen binnen Kosovo.

In de Macedonische hoofdstad Skopje beschermden ordetroepen gisteren de Westerse ambassades, die een dag eerder waren aangevallen door woedende betogers. Honderd Amerikaanse mariniers zijn naar Skopje gestuurd om de ambassades te versterken. Rusland wees de twee vertegenwoordigers van de NAVO uit. Griekenland riep gisteren op tot stopzetting van de bombardementen. De Italiaanse premier D'Alema wist zich pas van de steun van de Communistische Partij te verzekeren door de NAVO-bombardementen ,,onvermijdelijk en noodzakelijk'' te noemen, mits ,,kortstondig en strikt doelgericht''. Uit Kosovo komen steeds meer berichten van wreedheden door Servische militairen, ordetroepen en paramilitairen. (AFP, AP, Reuters)

HARTLANDZ, pagina 31