Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Reportages, reacties en laatste ontwikkelingen in de NAVO-aanval op Kosovo. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

De vele gezichten van Turks Nederland: De generaties. In deze aflevering een portret van de familie van Hasan Akyar uit Enschede die al vanaf 1969 in Nederland woont en bij de Vredestein bandenfabriek werkte. De ene helft van het jaar zit hij in Nederland, de andere helft in Turkije. Ned.3, 17.00-17.30u.

The Cold War. Amerika slorpt de stijgende OPEC olieprijzen op en terwijl de bezorgdheid over de mensenrechten in het oosten toeneemt, ebt de geest van ontspanning weg. Afl.: Freeze 1997 BBC2, 21.15-22.05u.

The natural world. Fascinerende reis door de natuur van Borneo, met zijn tropisch regenwoud, een van 's werelds grootste grottenstelsels en prachtige koraalriffen. Afl.: Borneo – Island in the clouds. BBC2, 22.05-22.55u.

The making of The shining. Zie TV-vooraf. BBC2, 22.55-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

Spijkertijd. De voetbaltrainers Foppe de Haan en Fritz Korbach met assistentie van de cabaretiers Erik van Muiswinkel en Bert Visscher beantwoorden vragen over voetbal en trainers. Ned.3, 20.08-21.05u.

Het lagerhuis. Discussie over de bombardementen op Kosovo, alternatieve behandelingsmethoden voor kankerpatiënten en de omstreden aankoop van een Rembrandtschilderij voor 30 miljoen gulden. Ned.3, 21.05-22.00u.

MUZIEK

Plankenkoorts: Sinead O'Connor. Reportage over deze Ierse zangeres en de opnamen van haar album Am I not your girl? Canvas, 22.40-23.40u.

Het gala van het Nederlandse lied. Registratie van dit gala in theater Orpheus in Apeldoorn dat vorige week op de radio live werd uitgezonden. Met o.a. Robert Long, Bl⊘f, Volumia!, Clouseau, Liesbeth List en René Froger. De cabaretier Kees Torn kreeg tijdens dit gala de Annie M.G. Schmidt-prijs. Ned.1, 22.47-23.40u.

KUNST

L!NK special. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de boekenprijs De gouden uil 1999. Canvas, 20.30-21.00u.

The artclub. Aandacht voor de grootste kunstbeurs in Europa de TEFAF in Maastricht. Gesprekken met kunstverkopers over antiek, Chinees textiel, Ming-vazen en moderne kunst. CNN, 22.30-23.30u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de in 1996 op 55-jarige leeftijd overleden dichter Joseph Brodsky. Een groot aantal historici, recensenten en schrijvers onder wie Nobelprijswinnaar Derek Walcott komen over hem aan het woord. Ned.2, 0.17-1.18u.

FILM

Campus Man (Ron Casden, 1987, VS). Tienerklucht. Gewiekste student met financiële zorgen weet atletische kamergenoot te strikken voor kalender met mannelijk naakt. Met John Dye, Steve Lyon. SBS6, 12.45-14.15u., onderbroken door reclame.

The Goodbye Bird (William Clark, 1993, VS). Familiefilm over spoorloos verdwenen papegaai. RTL4, 13.00-14.45u., onderbroken door reclame.

. Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950, VS). Klassieker over de wreedheid van Hollywood. Onfortuinlijke scenarioschrijver William Holden laat zich voor karretje spannen van Gloria Swanson, een vergeten diva van de zwijgende film, die zich met butler Erich Von Stroheim in het verleden waant. BBC2, 14.20-16.05u., zwart-wit.

. Grand Hotel (Edmund Goulding, 1932, VS). Vermaard MGM-ster-vehikel en archetypische `hotel-film'. Met Greta Garbo als ballerina en John Barrymore als juwelendief. Ook met Lionel Barrymore, Wallace Beery, Joan Crawford. VRT1, 15.00-16.50u.

. The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955, VS). Fameuze komedie met Marilyn Monroe's opwaaiende zomerjurk boven een luchtrooster van de ondergrondse. Brave Tom Ewell raakt van de kook als zijn vrouw op vakantie is en Monroe zich aandient als nieuwe bovenbuurvrouw. BBC2, 16.05-17.45u.

. Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met 11 Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich telkens weer op nieuwe manieren bekijken: als religieus tractaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm uit de jaren zeventig of als een studie van een homoseksuele relatie (tussen Ben Hur en zijn Romeinse jeugdvriend Messala). Charlton Heston geeft met galmende dialogen gestalte aan de door de Romeinen dwarsgezeten joodse edelman. Ned.2, 20.15-23.39u.

. What about Bob? (Frank Oz, 1991, VS). Groteske komedie van Muppet-regisseur Oz tracteert op spotprenten met een wijze ondertoon. Richard Dreyfuss is een slecht luisterende, narcistische en op geld beluste psychiater. De multifobische patiënt Bill Murray achtervolgt hem tot in diens luxueuze vakantievilla. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

There Goes My Baby (Floyd Mutrux, 1993, VS). Aangenaam staaltje nostalgie is een drie jaar later, in 1965 gesitueerde variant op American Graffiti. Kennedy is inmiddels vermoord, de `politionele acties' in Vietnam zijn begonnen en een groep high school-grads staat aan de vooravond van het echte leven. Ned.1, 21.06-22.47u.

Goldfinger (Guy Hamilton, 1964, Engeland). Derde James Bond-film, met Sean Connery als 007, Gert Fröbe en Harold Sakata als voornaamste schurken en een spectaculaire finale op Fort Knox. SBS6, 21.50-23.50u., onderbroken door reclame.

The Basketball Diaries (Scott Kalvert, 1995, VS). Speelfilmdebuut van videoclipregisseur, gebaseerd op het gelijknamige dagboek van ex-verslaafde Jim Carroll, voert Leonardo DiCaprio ten tonele als jongen uit Manhattan die onder invloed van heroïne denkt de beste basketballer ter wereld te zijn. Net5, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

The Scarlet Letter (Roland Joffé, 1995, VS). Vrije adaptatie van Nathaniel Hawthornes roman werd zinnelijke film vol diffuus zonlicht, ruisende beken en galopperende paarden. Demi Moore, zwanger geraakt van dominee Gary Oldman, is de verschoppelinge in het hypocriete 17de-eeuwse New England. Ook met Robert Duvall. BBC1, 23.10-1.20u.

. Mary Reilly (Stephen Frears, 1996, VS). Het team van Dangerous Liaisons maakte een weloverwogen, uiterst sobere adaptatie van Amerikaanse bestseller van Valerie Martin over de dienstbode van Dr. Jekyll, de zachtaardige wetenschapper die zich 's nachts als een gruwelijk monster ontpopt. Het Victoriaanse aroma van onderdrukte lusten en de Freudiaanse ondertonen zijn gepast subtiel in het van steenkoolgruis vergeven, amper verlichte Edingburgh. Met Julia Roberts en John Malkovich. VRT1, 23.30-1.13u.

. Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick, 1954, Engeland). Baanbrekende zwarte komedie, die nog steeds hout snijdt als parodie op de paradoxen van de atoombewapening. Oorlogszuchtige Amerikaanse generaal George C. Scott gooit een vernietigingsbom op Rusland. Niemand kan de Derde Wereldoorlog meer tegenhouden, zeker president Peter Sellers (in driedubbelrol) niet. BBC2, 23.35-1.10u.

The Freshman (Andrew Bergman, 1990, VS). Marlon Brando's parodie op zijn eigen mompelende Don Corleone is belangrijkste troef van onevenwichtige komedie. Als maffiabaas huurt hij studentje Matthew Broderick in om illegale Komodo-hagedis te transporteren. RTL4, 23.40-1.25u., onderbroken door reclame.

Mohawk (Kurt Neumann, 1956, VS). Western waarin natuurschilder Scott Brady anno 1750 pioniers helpt in hun strijd tegen Indianen. SBS6, 1.30-4.30u., onderbroken door reclame.

The Clan of the Cave Bear (Michael Chapman, 1986, VS). Prehistorische wees Darryl Hannah ontpopt zich tot feministe van het eerste uur en brengt een stam Neanderthalers enige beschaving bij in onopvallende, door John Sayles geschreven adaptatie van romancyclus van Jean M. Auel. Fotografie van Jan de Bont. BBC1, 3.20-4.55u.

Mein Mann, das Wirtschaftswunder (Ulrich Erfurth, 1961, West-Duitsland). Schlagerfilm, over schijnhuwelijk, met Marika Rökk en Conny Froboess. ZDF, 4.30-6.00u., zwart-wit.

En nagesynchroniseerd:

Ercole, sansone, maciste e ursus gli invincibili (Giorgio Capitane, 1965, Italië). ZDF, 1.35-4.05u.; The Big Shot (Lewis Seiler, 1942, VS). ARD, 4.25-5.45u., zw.