RISOTTO AL FINOCCHIO

In boeren huishoudens op het Italiaanse platteland wordt rauwe venkelknol vaak in kwarten of smalle parten gesneden en in een schaal met ijswater op tafel gezet. De venkel wordt zonder enige dressing zo uit het handje gegeten als verfrissende contorno bij de tweede gang van de maaltijd. Maar ook bij de eerste gang wordt deze in Italië zeer geliefde groente veel gegeten – en dan vooral in een risotto. Het oogt wat bleekjes dit gerecht maar liefhebbers van venkel en risotto zullen het zeker waarderen. Het is een heerlijk licht gerecht. Bereiding: Snijd de stelen met het fijne groen van de venkelknol los. Snijd ze in smalle repen en vervolgens in piepkleine stukjes; snijd het venkelgroen fijn maar houdt het apart van de stelen. Halveer de venkelknol overlangs en kook beide helften in 7 dl kokend en lichtgezouten water bijtgaar. Neem ze uit de pan (bewaar het kookvocht) en leg de venkelhelften naast elkaar (snijkant onder) in een kleine pan. Giet de room erover en laat de venkelhelften in gesloten pan op het allerlaagste vuur 15-20 minuten stoven, of tot ze botergaar zijn en de room is ingekookt en zandkleurig is geworden. Verhit de boter in een hapjespan en smoor daarin al roerend op halfhoog vuur ui en fijngesneden venkelstelen tot de ui zacht wordt (niet laten kleuren). Roer de rijst erdoor en fruit al roerend even mee tot de korrels doorschijnend zijn. Voeg dan al roerend een kopje van het hete venkel-kookvocht toe en blijf roeren tot het vrijwel geheel is opgenomen. Voeg al roerend telkens kopjesgewijs kookvocht toe tot de rijst bijtgaar is en een romige binding heeft. Draai het vuur uit, strooi de parmigiano en fijngehakt dillegroen over de rijst en laat hem in gesloten pan enkele minuten rusten. Verdeel de risotto over twee voorverwarmde diepe borden, leg de gesmoorde venkelhelften op de risotto (snijkant boven) en lepel het restant van de room over de venkel. Direct serveren.