Restauratie Sint-Nicolaas

Het bouwkundige deel van de restauratie van de ruim honderd jaar oude Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam zal in juni zijn voltooid. Dan is het bouwkundige gedeelte van de restauratie voltooid. De noodkerk die in 1997 in het schip werd opgetrokken, wordt dan weer weggehaald. Naar verwachting zal de gehele restauratie, inclusief die van het 19e eeuwse orgel, in 2001 voltooid zijn. De restaurateurs zijn de afgelopen tijd bezig geweest met de heropening van de dichtgemetselde ramen in de koepel. Ook is het orginele glas-in-lood opnieuw aangebracht. Nu wordt nog gewerkt aan de restauratie van de muurschilderingen. In totaal gaat de opknapbeurt van de katholieke kerk, die gewijd is aan de beschermheilige van Amsterdam en de zeevarenden, 11,5 miljoen gulden kosten. Dit geld komt van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, de Amsterdamse Citykerk en particulieren. De Nicolaaskerk hoopt de nog ontbrekende 1,3 miljoen gulden van het bisdom Haarlem te krijgen.