Polis in India tegen aanranding

De vraag of verkrachting te vergelijken is met tegenslagen als terroristische aanslagen, een aardbeving, overstroming of een slangebeet heeft in India de afgelopen week tot verhitte discussies geleid. Vrouwengroeperingen kwamen in opstand toen de General Insurance Corporation (GIC), een staatsverzekeraar, bekendmaakte dat verkrachting is opgenomen in zijn ,,unieke'' polis.

Verkrachting is een veel voorkomend misdrijf in India. De verzekeringspolis werd vorige week met vuurwerk en tromgeroffel in New Delhi gepresenteerd door premier Atal Behari Vajpayee, als zijn geschenk aan de vrouwen van India ter gelegenheid van de viering van de eerste verjaardag van zijn rechtse BJP-regering.

Voor drie kwartjes per jaar kunnen vrouwen tussen 10 en 75 jaar zich laten verzekeren tegen de behandeling die nodig is na een verkrachting. De maatschappij betaalt ruim duizend gulden uit in geval van blijvend letsel. Voor het verlies van een ledemaat of een oog is de compensatie ongeveer zeshonderd gulden. De GIC bepaalt volgens de polis welk bedrag na de verkrachting zij moet uitbetalen.

De ongevoeligheid van de verzekeraar leidde tot woedende reacties onder vrouwenorganisaties. ,,Deze regering heeft beloofd dat verkrachters de doodstraf zullen krijgen'', zei Shabnam Hashmi, een voorvechtster van de rechten voor Indiase vrouwen. ,,Diezelfde regering vraagt vrouwen nu te betalen, vooruitlopend op hun verkrachting. Deze walchelijke misdaad wordt gereduceerd tot een gewoon ongelukje.''

Brinda Karat van de All India Democratic Women's Association (AIDWA) omschreef de verzekering als ,,de marketing van verkrachting''. ,,Hoe kun je een prijs zetten op de eer van de vrouw?'' De achterliggende filosofie van de polis is volgens Karat dat verkrachting zo ,,onvermijdelijk is als de dood – dus betaal alvast maar voor de dag dat het je overkomt''. De vrouwenorganisaties vrezen ook dat de polis zal worden misbruikt door mannen en kan leiden tot een toename van het misbruik van kinderen om geld los te krijgen van de verzekering.

Een geschrokken verzekeraar GIC zei dat de bedoelingen van de nieuwe polis ,,goed'' waren omdat de verzekering bedoeld is voor ongelukken in het dagelijks leven.