`Oordeel van Law Lords is inhumaan'

Baltasar Garzon, de Spaanse rechter die Groot-Brittannië in oktober vorig jaar heeft gevraagd de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet te arresteren, heeft ruim dertig nieuwe zaken aan het uitleveringsverzoek toegevoegd.

Het gaat om gevallen van mishandeling en moord uit de periode na september 1988. De Britse Law Lords oordeelden eerder deze week dat de arrestatie van Pinochet niet onrechtmatig was en dat hij eventueel aan Spanje uitgeleverd kan worden, maar alleen voor zaken die na september 1988 plaatshadden. Omdat toen marteling voor de Britse wet strafbaar werd gesteld.

Garzon, die gisteren voor het eerst openlijk op de uitspraak van de Law Lords reageerde, noemde de uitspraak ,,onmenselijk''. Hij zei dat familieleden van degenen die tijdens het bewind van Pinochet zijn verdwenen, recht hebben om te weten wat er met hen is gebeurd, ongeacht de datum waarop ze verdwenen. ,,Om dit recht te ontnemen, alleen omdat ze eerder dan september 1988 zijn verdwenen is in zichzelf al een inhumane daad'', schrijft Garzon in een document dat hij aan de Britse regering heeft gestuurd.

In het document beschrijft Garzon gedetailleerd veertig gevallen van marteling, moord en verdwijning waarvoor Pinochwet verantwoordelijk zou zijn, 33 gevallen werden in eerdere documenten niet gemeld. Garzon hoopt daarmee zijn zaak sterker te maken. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, moet op grond van de documentatie van Garzon beslissen of uitlevering van Pinochet aan Spanje gerechtvaardigd is.

De Britse oud-premier Margaret Thatcher heeft gisteren een bezoek gebracht aan Pinochet. Thatcher is fel tegen uitlevering van Pinochet, die haar steunde in de Falkland-oorlog in 1982. Zij vindt dat Pinochet, die volgens haar ,,democratie heeft gebracht in Chili'', om humanitaire reden moet worden vrijgelaten. Na haar bezoek herinnerde Thatcher er nogmaals aan dat zonder de steun van Pinochet in de Falkland-oorlog ,,Groot-Brittannië veel zwaardere verliezen zou hebben geleden''. (AP, Reuters, AFP)