Omstreden zege voor Russisch ijsdanspaar

Anjelika Krilova en Oleg Ovsiannikov hebben hun wereldtitel ijsdansen geprolongeerd. Het Russische paar behaalde een omstreden overwinning op hun concurrenten uit Frankrijk, Marina Anissina en Gwendal Peizerat. De laatste twee werden door de 9.000 toeschouwers in de Hartwall Arena in Helsinki hartstochtelijk toegejuicht. Zowel voor als na hun optreden kregen ze een staande ovatie. De juryleden hadden een andere voorkeur. Vijf van de negen stemden voor de Russische titelverdedigers. Voor Anissina/Peizerat restte het zilver, evenals bij de EK, eerder dit jaar in Praag. Shae-Lynn Bourne en Victor Kraatz wonnen brons.

Bij de vrouwen vergooide Michelle Kwan haar kansen. De titelverdedigster uit de VS, die anders dan bij de Olympische Spelen in Nagano geen concurrentie van haar landgenote Tara Lipinski ondervindt, viel na een dubbele axel en staat vierde. Eén en twee staan Russinnen, Maria Boetyrskaja en Julia Saldatova. (DPA)