Nooit stout

Nee, hij heeft geen zonnebank. En nee, hij gaat ook niet bij vrienden, in het zonnecentrum of elders onder de hoogtezon. ,,Ik LIJK alleen maar heel bruin op tv. Ik ben juist hartstikke wit!''

Na 28 jaar op de Nederlandse televisie presenteert Hans van Willigenburg zich nog altijd even vriendelijk, geduldig, monter en correct. Zondag gaat de duizendste aflevering van zijn dagelijkse ochtendmagazine Koffietijd de lucht in. Vijf uur lang zal hij met mede-presentator Mireille Bekooy terugkijken op de vijf jaar dat het programma bestaat.

Het programma is volgens hem beter geworden. ,,In het begin waren vooral mensen als Linda de Mol en Robert ten Brink te gast, maar al snel kwamen we erachter dat ons publiek helemaal niet schrikt van een politicus of hartchirurg. Vanaf dat moment zijn we ook zwaardere thema's gaan behandelen.'' Tegenwoordig zit iedereen er. Bolkestein, Jorritsma, Rosenmöller, Maij-Weggen, Netelenbos. Het schijnt zelfs dat Erica Terpstra haar vele voorkeursstemmen destijds te danken heeft aan die ene keer in 1994 toen ze bij Hans en Mireille te gast was.

Koffietijd wordt gesponsord door zeep- en keukenvet-multinational Unilever. ,,Toen ik gevraagd werd voor Koffietijd vroeg ik me wel af wat ik me daarbij moest voorstellen, gesponsorde programma's. Ik zag mezelf niet met een pakje wasmiddel in de hand gaan zitten.'' Maar dat bleek niet de bedoeling. Presentatoren mogen zich niet met sponsoring bemoeien, en verder gelden er strenge regels, zo zegt Van Willigenburg. ,,Een gesponsord item wordt altijd redactioneel neergezet. En als conclusie wordt nooit iets gezegd als: `U MOET Dove gebruiken bij een droge huid'. Maar hoogstens: `u ZOU een produkt kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld Dove er een is'.''

Koffietijd werd in 1996 ook in de grachtengordel bekend door Arjan Ederveens parodie Borreltijd. ,,De eerste keer dat ik dat zag, moest ik zo waanzinnig lachen, dat ik er niet toe ben gekomen om het op te nemen.'' Borreltijd zorgde voor een onverwachte nieuwe groep trouwe Koffietijd-kijkers. Paul de Leeuw slaat geen aflevering over, zo weet Van Willigenburg. En ook studenten sturen hem fanmail. ,,De eerste keer dat ik zo'n brief kreeg, dacht ik: `ze nemen me in de maling'. Maar als ze na de uitzending blijven napraten, zie je dat ze het menen. Dat het echt een eerlijk soort leukvinden is.''

Blijft de vraag of hij na al het gezellige gepraat niet eens iets revolutionair stouts zou willen doen. Iemand op tv vermoorden bijvoorbeeld. Van Willigenburg lacht spijtig. ,,Als ik het al zou willen, zou ik het niet kunnen. Ik ben opgegroeid in het calvinistische tijdperk waarin je al een rood hoofd kreeg als je hardop sprak in de klas. Daarom kan ik ook zo ernstig jaloers zijn op iemand als Paul Witteman die die bijna niet te stellen vraag, er toch uitkrijgt. Dat zou ik best wat meer willen hebben van mezelf.''

Jubileumuitzending Koffietijd, RTL4, zondag, 11.00-16.00u.