Mariniers paraat voor ondersteuning

Het ministerie van Defensie heeft een bataljon mariniers opgeroepen zich maandag te melden op een kazerne in Doorn om eventueel uitgezonden te worden naar de Balkan. De standby-tijd van het bataljon is ingekort van zeventien dagen naar 96 uur, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het bataljon (ongeveer 750 mariniers) vormt de strategische reserve van de SFOR-vredesmacht in Bosnië. Als de SFOR-eenheden betrokken raken bij de strijd tussen de NAVO en het Servische leger worden ze mogelijk ingezet. Gisteren werden twee Joegoslavische Mig-29's boven Bosnië neergeschoten door Amerikaanse F-15's. Nederland zal voorlopig geen extra strijdkrachten leveren aan de NAVO. Ook aflossing van de F-16 piloten op vliegbasis Amendola, die daar voor vier maanden zijn, is niet aan de orde, aldus chef defensiestaf L. Kroon gisteren op een persconferentie in Haag. Wel heeft Defensie een aantal scenario's achter de hand om de Nederlandse inzet uit te breiden.

De NAVO houdt er rekening mee dat het Servische leger luchtafweersystemen `spaart', zodat ze niet kunnen worden uitgeschakeld. Voorlopig zal de NAVO zich blijven concentreren op het uitschakelen van luchtafweersystemen, radars en munitieopslagplaatsen. Wanneer `fase twee' begint is nog niet bekend. Dan zullen de NAVO-aanvallen zich richten op onder meer tanks en artillerie van de Serviërs.

Premier Kok noemde het gisteren, na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad, ,,ondenkbaar'' dat in Servië grondtroepen van de NAVO in actie komen. ,,Dat is alleen voorstelbaar binnen het kader van een politiek en militair vredesakkoord'', aldus de premier.

Kok zei dat achter de schermen het zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het conflict doorgaat, waarbij hij met name hoopte op initiatieven van Russische zijde. Kok noemde de snel oplopende spanningen in de relatie met Moskou ,,zorgelijk'', maar wees erop dat de Russische regering tot nog toe ,,op geen enkele wijze eraan heeft kunnen bijdragen president Milosovic tot inkeer te brengen''.