M2

Papa is een zak, mama zeurt. Zo luidt, kort samengevat, de visie van een puber op zijn ouders. Hoe eerlijk en openhartig de relatie met de ouders ook is, pubers, kinderen die geen kinderen meer zijn, sluiten zich vroeg of laat af en gaan op in hun eigen wereld waar hun ouders buiten staan. Die hebben geen idee wat zich in de disco's afspeelt en vaak kunnen ze slechts raden wat hun kroost uitspookt. Op de foto's van Carel van Hees vormen de pubers een universum op zichzelf. En de ouders? Die zijn vooral bang om het fout te doen. Om hun kind kwijt te raken.

Een ander universum: de boeren in China noemen zich 'het volk van het gras' - ze zijn makkelijk te vertrappen. De Chinese fotograaf Li Nan legde drie jaar geleden de traditionale boerenbruiloft van Hu en Yi vast. Met de foto's in de hand zocht onze correspondent het jonge stel op en trof ze aan in armoede.

Na het eerste kleurenmagazine dat vorig jaar december bij de krant verscheen, komt NRC Handelsblad dit jaar elk kwartaal met een magazine, met M.

M was voor dit tweede nummer ook in de buurtschap Huinen, een van Nederlands oudste landschappen. Bij de nieuwbouw van het herrijzende Beiroet. Bij de Hoge commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties in Genève. En bij de aan jazz verslingerde jongens van de Amsterdamse Muziekschool die dromen van een meisje dat ook van jazz houdt.